Χρυσές Σφαίρες 2019 : To ευχαριστώ της Κόλμαν στον Λάνθιμο και του Μπέιλ στο Σατανά

Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Ολίβια Κόλμαν για την ταινία «Η Ευνοούμενη» του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου. Συγκινημένη η Ολίβια Κόλμαν ευχαρίστησε τον Έλληνα
σκηνοθέτη κατά την παραλαβή του βραβείου της και αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα ήθελε να ξεσπάσει σε κλάματα, ωστόσο κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα «να την κοροϊδέψει το τραπέζι της».
«Σε ευχαριστώ Φρέντι Μέρκιουρι που μου έδωσες την μεγαλύτερη χαρά στη ζωή μου. Αυτό είναι για σένα λατρεμένε». Αυτή ήταν η δήλωση του Ραμί Μάλεκ, του νικητή στην κατηγορία της Καλύτερης Ερμηνείας σε Δραματική Ταινία κατά την χθεσινή 76η τελετή απονομή των Χρυσών Σφαιρών για την ταινία Bohemian Rhapsody. Η ταινία, η οποία αναφέρεται στη ζωή του θρυλικού frontman των Queen, αναδείχτηκε νικήτρια και στην κατηγορία Καλύτερη Δραματική Ταινία.

Παρότι θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι το βραβείο στην κατηγορία Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Σε Δραματική Ταινία θα έπαιρνε η Lady Gaga για την ταινία «Ένα Αστέρι Γεννιέται», η Γκλεν Κλόουζ έκανε την έκπληξη και τιμήθηκε για τον ρόλο της στην ταινία «The Wife», όπου υποδύεται την σύζυγο ενός βραβευμένου με Νόμπελ λογοτέχνη.
Κατά την παραλαβή του βραβείου της η Κλόουζ, καταχειροκροτούμενη από το κοινό που είχε σηκωθεί όρθιο, δήλωσε ότι σκέφτεται την μητέρα της, «η οποία όλη της την ζωή εξιδανίκευε τον πατέρα μου». «Πρέπει να βρίσκουμε προσωπική πραγμάτωση. Πρέπει να ακολουθούμε τα όνειρά μας. Πρέπει να λέμε «μπορώ να το κάνω αυτό και πρέπει να μου επιτρέπεται να το κάνω» «, είπε η ηθοποιός.
Πριν από έναν χρόνο η σκληρή ομιλία κατά του Ντόναλντ Τραμπ που είχε εκφωνήσει η Όπρα Γουίνφρι στην απονομή είχε προκαλέσει σχόλια, φέτος όμως ήταν οι δηλώσεις του Κρίστιαν Μπέιλ, του νικητή στην κατηγορία Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε μουσική ή κωμική ταινία για την ταινία του Άνταμ Μακέι Vice που σχολιάστηκε.
Ο Μπέιλ ευχαρίστησε τον αντίχριστο: «Τί θεωρείτε; Ο επόμενος θα είναι ο Μιτς Μακόνελ;», αστειεύτηκε ο γεννημένος στην Ουαλία ηθοποιός αναφερόμενος στον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία. «Σε ευχαριστώ σατανά που μου έδωσες έμπνευση για αυτόν τον ρόλο».
Η γνωστή στην Ελλάδα από το Grey»s Anatomy ηθοποιός Σάντρα Ο, η οποία μαζί με τον Άντι Σάμπεργκ παρουσίαζε την τελετή, βραβεύτηκε και η ίδια για τον ρόλο της στην δραματική σειρά του BBC America, «Killing Eve». Στην εναρκτήρια ομιλία της εξήγησε τους λόγους που δέχτηκε να συμπαρουσιάσει την τελετή.
«Ήθελα να βρίσκομαι εδώ για να παρακολουθήσω αυτό το κοινό και να είμαι αυτόπτης μάρτυρας αυτής της στιγμής της αλλαγής», είπε η Ο βουρκώνοντας και καρφώνοντας το βλέμμα της στους μειονοτικούς υποψήφιους που βρίσκονταν στην αίθουσα. «Τώρα, αυτή η στιγμή είναι αληθινή. Και σας βλέπω. Όλα αυτά τα πρόσωπα της αλλαγής. Και σήμερα, το ίδιο θα σας δουν όλοι».
Και πράγματι. Ένα από τα πρόσωπα στα οποία αναφερόταν η Ο βραβεύτηκε. Ο Μαχερσάλα Άλι, τον οποίον η Ένωση Ξένου Τύπου υποτίμησε για την ερμηνεία του στο «Moonlight», που τιμήθηκε με Όσκαρ, κέρδισε Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερος Β» ανδρικός ρόλος για την ταινία Green Book.
Όπως αναμενόταν οι Lady Gaga, Μαρκ Ρόνσον, Άντονι Ροσομάντο και Άντριου Γουάιατ βραβεύτηκαν για το τραγούδι της ταινίας «Ενα Αστέρι Γεννιέται». «Μπορώ απλώς να πω ότι ως γυναίκα στον χώρο της μουσικής, είναι πολύ δύσκολο να με πάρουν στα σοβαρά ως μουσικό και συνθέτη και αυτοί οι τρεις απίστευτοι άνθρωποι με απογείωσαν», δήλωσε η Gaga.
Ο Τζεφ Μπρίτζες παρέλαβε το βραβείο Σεσίλ ΝτεΜίλ για την συνολική του προσφορά στον χώρο. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στους πάντες και στα πάντα: από τον σκηνοθέτη Μάικλ Τσιμίνο μέχρι τον Μπακμίνστερ Φούλερ (Σ.τ.Σ: τον Αμερικανό αρχιτέκτονα και σχεδιαστή και έναν από τους σημαντικότερους νεωτεριστές του 20ού αιώνα) και φυσικά στον χαρακτήρα που υποδύθηκε στην ταινία «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι. Συνέκρινε μάλιστα την ζωή του με ένα αμερικανικό παιχνίδι, το tag, που παίζεται σε γήπεδο και στο οποίο οι παίκτες πρέπει να ακουμπήσουν ο ένας τον άλλον. «Μπορούμε να οδηγήσουμε αυτό το πλοίο σε όποια κατεύθυνση θέλουμε να πάμε, φίλε», είπε ο Μπρίτζες μεταξύ άλλων.
Οι Χρυσές Σφαίρες θεωρούνται από πολλούς προάγγελος των Όσκαρ παρότι ψηφίζονται μόλις από 90 δημοσιογράφους, ξένους ανταποκριτές στο Χόλιγουντ, ένα κλειστό κύκλωμα που έχει συχνά κατηγορηθεί ότι κάνει δημόσιες σχέσεις με τα χολιγουντιανά στούντιο. Αυτοί οι ίδιοι βραβεύουν κάθε χρόνο και τους καλύτερους της τηλεόρασης. Ιδιαίτερα στα τηλεοπτικά βραβεία, οι ξένοι ανταποκριτές μοιάζουν να αφουγκράζονται καλύτερα και τις προτιμήσεις του κοινού.
Συνήθως η τελετή φημίζεται για το κέφι και την καλή ατμόσφαιρα που επικρατεί και σε αυτό βοηθάει το άφθονο αλκοόλ που διατίθεται. Η περυσινή ωστόσο τελετή ήταν η πρώτη που έκανε την διαφορά καθώς ήταν και η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά την πρώτη του Χάρβεϊ Γουάνστιν και την γιγάντωση του κινήματος MeToo.