«Ανάσα» για τη 18χρονη από τη Σ. Αραβία: Προσωρινή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία

Υπό την προστασία των ταϊλανδέζων Αρχών αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είναι πλέον η 18χρονη Rahaf Mohammed Al-Qunun, η νεαρή από τη Σαουδική Αραβία που ταξίδεψε κρυφά χτες στην Ταϊλάνδη από το Κουβέιτ επειδή φοβόταν ότι η οικογένειά της θα την σκοτώσει.

Η 18χρονη είχε ταμπουρωθεί για ώρες σε δωμάτιο ξενοδοχείου μέσα στο αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ αλλά πλέον έχει απομακρυνθεί και βρίσκεται σε ασφαλές σημείο.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ταϊλάνδη Giuseppe de Vincentiis δήλωσε στο CNNi την Τρίτη ότι ακόμη διερευνώνται οι καταγγελίες της νεαρής από τη Σαουδική Αραβία και ότι θα περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Παρότι οι Αρχές της Ταϊλάνδης έλεγαν νωρίτερα χτες ότι θα απελάσουν την Rahaf Mohammed Al-Qunun, μετά τον διεθνή σάλο που προκλήθηκε ανακοίνωσαν ότι θα της επιτρέψουν να μείνει στη χώρα προσωρινά.

«Κανένας από την πρεσβεία δεν μπορεί να την υποχρεώσει να πάει κάπου. Θα την προστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε» είπε αργά χτες ο Surachet Hakpal, επικεφαλής της υπηρεσίας Μετανάστευσης της Ταϊλάνδης, και συμπλήρωσε:


«Θα της μιλήσουμε και θα κάνουμε ό,τι μας ζητήσει. Αφού κατάφερε να ξεφύγει από τον κίνδυνο και ζητά τη βοήθειά μας, εμείς είμαστε η χώρα των χαμόγελων, δεν θα στείλουμε κανέναν στον θάνατο. Δεν το κάνουμε αυτό, εδώ σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Το χρονικό της υπόθεσης

Η Rahaf Mohammed Mutlaq al-Qunun το έσκασε από το Κουβέιτ όπου βρισκόταν με την οικογένειά της, ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη με την ελπίδα να φτάσει στην Αυστραλία.

Η 18χρονη ανήρτησε στο twitter φωτογραφίες του διαβατηρίου της και ζήτησε βοήθεια «από οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να την προστατεύσει».

Εξέφρασε, μάλιστα, τον έντονο φόβο της πως η οικογένειά της θα την σκοτώσει ή θα τη βασανίσει γιατί αποφάσισε να αποκηρύξει τον ισλαμισμό.

Η al-Qunun ενημέρωσε, μέσω των social media, πως μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi οι Αρχές της Ταϊλάνδης της κατέσχεσαν το διαβατήριό της και πως κρατήθηκε από αξιωματούχους της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας.

Μιλώντας στο CNNi, η 18χρονη σημείωσε πως αρχικά σκόπευε να ταξιδέψει στην Αυστραλία, αλλά τελικώς αποφάσισε να πάει στην Ταϊλάνδη. Όταν, όμως, προσγειώθηκε και κατευθυνόταν προς το αρμόδιο γραφείο για να κάνει αίτημα για μία προσωρινή βίζα, είδε τους Σαουδάραβες αξιωματούχους να την περιμένουν.

Η Al-Qunun σημείωσε πως οι εν λόγω άντρες προσπάθησαν να την αναγκάσουν να υπογράψει ένα χαρτί και στη συνέχεια τη μετέφεραν σε ένα ξενοδοχείο στο τράνζιτ του αεροδρομίου.

«Δεν μπορώ να το σκάσω από το αεροδρόμιο, προσπάθησα, αλλά δεν μπόρεσα. Ένας φρουρός με παρακολουθεί», έλεγε σε βίντεό της, τονίζοντας πως δεν της επιτρέπουν να βγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της, το οποίο βρίσκεται εντός του αεροδρομίου.

«Θέλω άσυλο» έγραφε σε άλλη ανάρτησή της.