Ο Τσίπρας είναι γυμνός…

Κατάντησε βαρετό η αλήθεια είναι να ασχολούμαστε με την αγραβατοσύνη του Αλέξη Τσίπρα αλλά και να θες να το αποφύγεις δεν σε αφήνουν τα ξένα ΜΜΕ και δεν σε αφήνει και αυτός.


Στη συνέντευξη του στο Russia 24 λοιπόν, ερωτηθείς για την επιλογή του να μην φοράει γραβάτα, ο πρωθυπουργός μας απάντησε:

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι τη φόρεσα τη γραβάτα. Τη φόρεσα όταν πετύχαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας που ουσιαστικά εξομαλύνει τη δυνατότητα αποπληρωμής αυτών των χρεών. Τη φόρεσα, αλλά την έβγαλα την ίδια μέρα και στην ίδια ομιλία, λέγοντας ότι για μένα αυτή η εμφάνιση αποτελεί μία στολή εργασίας. Έχω καταφέρει να είμαι ίσως ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που έχω μπει στα πιο σημαντικά, αν θέλετε, φόρα και στις πιο σημαντικές έδρες κυβερνήσεων, από το Κρεμλίνο μέχρι τον Λευκό Οίκο, και από το Βατικανό έως τη Downing Street, και σε όλον τον κόσμο, και στο Πεκίνο και παντού, χωρίς γραβάτα. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάκτηση…».

Ας διαβάσουμε τη δήλωση αυτή κάνοντας μερικές παραδοχές.

Είναι πράγματι η στολή εργασίας το κοστούμι με το πουκάμισο και τη γραβάτα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έιναι, πράγματι, ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης (εξαιρουμένων των κυριών εννοείται) που εμφανίζεται σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλες τις εμφανίσεις του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας χωρίς αυτή τη στολή εργασίας.

Είναι κατάκτηση να μην τηρείς το dress code στην εργασία σου; Όχι βέβαια, παρά μόνο αν θα κινδύνευες να απολυθείς γι’ αυτό το λόγο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει ότι αυτή η στολή εργασίας δεν του ταιριάζει παρότι κάνει την εργασία και είναι ευρωπαίος.

Είναι αλήθεια ότι κανένας άλλος, όχι μόνο ευρωπαίος, αλλά κανένας δυτικός ηγέτης, κανένας αρχηγός κράτους δυτικού με φιλελεύθερη δημοκρατία, δεν έχει αποχωριστεί τη στολή εργασίας των αρχηγών κρατών των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών που είναι το κοστούμι με το πουκάμισο και τη γραβάτα.

Τα ρούχα της εξουσίας έχουν πάντοτε σημασία, σημαινόμενο, υπόβαθρο – αυτό δεν είναι υπό συζήτηση, είναι παραδοχή. Θυμάστε το παραμύθι του Άντερσεν; «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!». Με τη γύμνια του μαζί ξεσκεπάστηκε η ακαταλληλότητα του, έχασε το κύρος του κλπ. Από την παραδοχή που συζητάμε πηγάζει αυτό.

Η εξουσία λοιπόν όταν ντύνεται για να πάει στη δουλειά δηλώνει κάτι. Είναι στρατιωτικά; Είναι άμφια; Είναι μαύροι μπερέδες και δερμάτινα τζάκετ; Είναι άσπρες ρόμπες με άσπρα μυτερά σκουφιά; Είναι δίκοχα και αρβύλες; Η πολιτική σημειολογία ανέκαθεν ήταν και στα ρούχα.

Η δυτική σύμβαση, ο κοινός ουδέτερος καμβάς, ένας καμβάς που δεν κάνει δήλωση πέρα από την ίδια την ύπαρξη του, είναι αυτή η στολή εργασίας που δεν αρέσει καθόλου στον πρωθυπουργό μας.

Με την επιλογή του λοιπόν αυτή γίνεται ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που μπαίνει στη χρυσή λίστα των ηγετών που μπήκαν σε όλα τα διεθνή φόρα χωρίς γραβάτα και την ενοχλητική στολή εργασίας της Δύσης. Όπως, π.χ. ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, ο Αγιατολάχ Χομεινί, ο Κιμ Γιονγκ Ουν κι ο Μουαμάρ Καντάφι με το αντίσκηνο του.

Σπουδαία κατάκτηση, ασυζητητί.

Τζίνα Μοσχολιού

Πηγή: in.gr