Στήνονται άραγε οι κληρώσεις;

Η εθνική μας ομάδα στην κλήρωση που θα γίνει αύριο στο Δουβλίνο θα μάθει τους αντιπάλους της στα προκριματικά του Euro του 2020. Η Εθνική μας, εξαιτίας των άσχημων αποτελεσμάτων που είχε στον όμιλο του Nations League, θα βρεθεί σήμερα στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας, πράγμα που σημαίνει πως θα έχει μπροστά της τουλάχιστον τρεις ομάδες όχι χειρότερες από την ίδια. Η κληρωτίδα, όπως φαίνεται και στο σκίτσο της Εφης Ξένου, αυτή τη φορά δεν θα έχει μόνο μπαλάκια, αλλά και βόμβες που μπορεί να μας σκάσουν στα χέρια…
Βιτριολικά
«Στήνονται» οι κληρώσεις; Σύμφωνα με έναν από τους παλιότερους μύθους που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο φυσικά και στήνονται και μάλιστα με τον πλέον απλό τρόπο: με τα περίφημα «παγωμένα ή ζεστά μπαλάκια». Το κόλπο είναι τρομερά απλό. Αν κάποιος που έχει οργανώσει μια κλήρωση θέλει να ευνοήσει μια ομάδα βάζει το μπαλάκι με τον αριθμό της στην κατάψυξη ή το βράζει ώστε να είναι ζεστό. Το μπαλάκι έχει διαφορετική θερμοκρασία από τα υπόλοιπα.
Ετσι αυτός που τραβάει, ξέρει ακριβώς πότε πρέπει να το τραβήξει: όταν δει έναν βολικό αντίπαλο στέλνει την ομάδα του σε αυτόν. Αυτό έλεγαν ότι έκανε για χρόνια ένας διάσημος τη δεκαετία του ’80 παράγοντας της ΕΠΟ που υποτίθεται πως φρόντιζε ο Παναθηναϊκός να έχει εύκολο αντίπαλο: πιστεύω ο άνθρωπος έχει συκοφαντηθεί τόσο, ώστε δεν χρειάζεται να ξαναγράψουμε το επίθετό του.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν στις ικανότητές του. Πριν από δύο χρόνια, ο τωρινός πρόεδρος του ΠΑΟ, ο Βασίλης Κωνσταντίνου, εκπροσωπώντας την ομάδα σε μια κλήρωση Κυπέλλου είχε ζητήσει να πιάσει ο ίδιος προσωπικά τα μπαλάκια για να τεστάρει τη θερμοκρασία τους. Μολονότι όλοι γέλασαν, τον άφησαν να το κάνει. Κι ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Τάκης Αγραφιώτης, βιτριολικά επεσήμανε πως «ο Βασίλης θυμήθηκε τι γινόταν στα νιάτα του».
Διαφήμιση
Μη νομίζετε πάντως πως αυτή η καχυποψία είναι αμιγώς ελληνικό φαινόμενο. Μέχρι τώρα οι μεγαλύτερες υποψίες έχουν δημιουργηθεί για τις δυο τελευταίες κληρώσεις των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ: την περσινή και την προπέρσινη. Πέρυσι συνέβη πραγματικά κάτι απίθανο. Η κλήρωση των ημιτελικών ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις 18 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή, και έτσι κι έγινε. Το πρωί εκείνης της Παρασκευής, η Ρόμα διέθετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της εισιτήρια για τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Λίβερπουλ, ζητώντας από το κοινό να τα αγοράσει με σχετική διαδικτυακή διαφήμιση – η διάθεση των εισιτηρίων είχε ξεκινήσει μερικές ώρες πριν γίνει η κλήρωση!
Η UEFA ζήτησε εξηγήσεις από την ιταλική ομάδα χωρίς να βγάλει επίσημη ανακοίνωση. Οι Ιταλοί δήλωσαν πως έγινε κάποια γκάφα από κάποιον υπάλληλο της ομάδας, που θα θελε να ξαναδεί ένα Ρόμα – Λίβερπουλ στο Τσάμπιονς Λιγκ για να πάρει η ιταλική ομάδα εκδίκηση από τους Αγγλους που της στέρησαν κάποτε το Κύπελλο Πρωταθλητριών κερδίζοντας στο Ολίμπικο. Η Ρόμα απέσυρε τη σχετική διαφήμιση. Ωστόσο, στην κλήρωση της ημιτελικής φάσης της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης προέκυψε το Λίβερπουλ – Ρόμα, όπως ακριβώς το είχε προβλέψει ο γκαφατζής υπάλληλος. Πρόκειται για διαβολική σύμπτωση ή μήπως συνέβη κάτι άλλο;
Βάζο
Εναν χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2017, η ισπανική εφημερίδα «AS» είχε παρουσιάσει η ίδια το δικό της σενάριο συνωμοσίας. Μετά την κλήρωση είχε αναλύσει τη διαδικασία και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η συμπεριφορά του Ιαν Ρας, οικοδεσπότη του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ που είχε γίνει στο Κάρντιφ, ήταν τουλάχιστον ύποπτη. Κατά την ισπανική εφημερίδα ο Ρας δεν είχε ανακατέψει καθόλου τα δυο μπαλάκια στο σχετικό βάζο και είχε απλά τραβήξει το ένα από αυτά σαν να το είχε σημαδέψει από πριν!
Ο λόγος που αυτό συνέβη, σύμφωνα με τους Ισπανούς, είναι γιατί η UEFA ήθελε να αποφύγει έναν (ακόμα) μαδριλένικο τελικό με αντιπάλους την Ρεάλ και την Ατλέτικο: θα ήταν ο τρίτος τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ετσι, υποτίθεται πως οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είχαν δασκαλέψει τον Ρας να τραβήξει ένα συγκεκριμένο μπαλάκι για να αγωνιστούν οι δυο ισπανικές ομάδες στον ημιτελικό.
Το βίντεο στο οποίο ο Ουαλός όντως δεν ανακατεύει τα μπαλάκια προσκομίζεται ως η μεγαλύτερη απόδειξη! Φυσικά όλα αυτά είναι μάλλον ιστορίες συνωμοσίας, αλλά μικρή σημασία έχει. Σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου αρέσει να πιστεύει πως πίσω από όλα υπάρχει μια σκηνοθεσία υπόγεια: οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι αρέσκονται να τροφοδοτούν αυτές τις βεβαιότητες παίρνοντας τον ρόλο του ειδήμονα. Αρέσει σε όλους.
Απόδοση
Υπάρχουν εύκολες και δύσκολες κληρώσεις; Φυσικά και υπάρχουν. Μόνο που συνήθως εύκολες ή δύσκολες τις κάνει η απόδοση της ομάδας. Στα προκριματικά του Euro του 2004 η Εθνική μας είχε κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με την Ισπανία, την Ουκρανία και τη Βόρειο Ιρλανδία – τότε ήταν στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Ξεκίνησε με δυο ήττες καθώς έχασε από την Ισπανία με 0-2 στην Αθήνα και με 2-0 από την Ουκρανία στο Κίεβο.
Η κλήρωση που είχε ήταν αντικειμενικά δύσκολη και κάποιοι, μετά τις δυο αρχικές ήττες, είχαν εισηγηθεί στον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση να διώξει τον Ρεχάγκελ, αφού έτσι κι αλλιώς και εξαιτίας της δυσκολίας του ομίλου η Εθνική μας δεν θα πήγαινε πουθενά! Ευτυχώς η πρόταση δεν εισακούστηκε. Υπάρχει ωστόσο και η ακριβώς αντίθετη ιστορία. Το 2015 η Εθνική μας ξεκίνησε στα προκριματικά του Euro του 2016 με προπονητή τον Κλάουντιο Ρανιέρι.
Επειτα από τέσσερα ματς ο Ιταλός απολύθηκε για να μη χάσει η Εθνική την πρόκριση: όλοι θεωρούσαν τον όμιλο πολύ εύκολο διότι σε αυτόν υπήρχαν η Ρουμανία, η Βόρειος Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Φινλανδία και τα Νησιά Φερόες – όχι δηλαδή κάποιο μεγαθήριο. Την αισιοδοξία μεγάλωνε και το γεγονός ότι προκρίνονταν για τα τελικά της Γαλλίας συνολικά τρεις ομάδες. Ετσι ήρθε στη θέση του Ρανιέρι ο Σέρχιο Μαρκαριάν που γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα. Και η Εθνική μας κατάφερε να τερματίσει τελευταία κι από τότε δυσκολεύεται να συνέλθει.
Ψυγείο
Η Εθνική μας θα έχει αύριο τρεις δύσκολους αντιπάλους. Μπορεί και να μην είναι κακό να βρεθεί σε ένα δύσκολο γκρουπ με πολλές ομάδες χωρίς μεγάλες διαφορές. Οι βαθμοί θα μοιραστούν, δύσκολα μια ομάδα θα κάνει σερί από νίκες και όλοι θα παλέψουν μέχρι το τέλος – αρκεί να μη μας τύχει η Γερμανία π.χ. που είναι στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας αλλά θα προκριθεί εύκολα.
Σε αυτή την περίπτωση όλα θα ‘ναι δύσκολα αφού από το πρώτο γκρουπ θα προκύψει κάποιος αντίπαλος με όνομα και ιστορία τεράστια. Αυτό το σενάριο πρέπει να το αποφύγουμε. Ας βρούμε κάποιον να βάλει τα μπαλάκια στο ψυγείο…

Αντώνης Καρπετόπουλος