Πριν τα Χριστούγεννα «κλειδώνουν» τα τελικά σχήματα για τα ΕΛΠΕ

Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να κλειδώσουν τα τελικά επενδυτικά σχήματα για την διεκδίκηση του 50,1% των ΕΛΠΕ. Αυτό ανέφερε χθες παράγοντας των Ελληνικών Πετρελαίων, μιλώντας σε
δημοσιογράφους. Όπως σημείωσε, ενόψει της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών στις αρχές του 2019, οι δύο υποψήφιοι επενδυτές Vitol και Glencore, που έχουν προκριθεί για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, βρίσκονταν τους τελευταίους μήνες σε αναζήτηση εταίρων για συμπράξεις. Κοντά σε συμφωνία, όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, βρίσκονται η Vitol με την αλγερινή Sonatrach, καθώς και η Glencore με την Carlyle. Όπως είπε χαρακτηριστικά, επαφές υπήρχαν και υπάρχουν και με άλλες εταιρείες, όμως «στην κούρσα για να ΕΛΠΕ δεν μπορεί να τρέξει αδύναμο άλογο», υποστηρίζοντας ότι έως την επόμενη εβδομάδα θα έχουν οριστικοποιηθεί οι κοινοπραξίες.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, μπορεί στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών να σχηματιστούν συμπράξεις νέων παικτών με τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση.  «Θα είμαστε ευτυχείς εάν έχουμε δύο καλές προσφορές. Και η ενδυνάμωση των σχημάτων είναι θετική και ενισχύει τις πιθανότητες για ένα μεγάλο τίμημα», υπογράμμισε  στέλεχος των ΕΛΠΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν λείπουν οι γκρίνιες από την πλευρά των επενδυτών.
Όσο για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, τόνισε ότι δεν αποκλείεται να γίνει και στα τέλη Ιανουαρίου, αν και πηγές του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.
Πάντως, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ αναμένεται να αποτελέσει το …όχημα για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στη διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο μιας ελεύθερης αγοράς και «απαλλαγμένη από τα βαρίδια της κρατικής συμμετοχής θα μπορέσει να κάνει συνεργασίες με αγορές που σήμερα δεν μπορεί λόγω πολιτικών προσκομμάτων», σημειώνουν στελέχη των ΕΛΠΕ.
Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα ακολουθήσει. Κι όπως υποστήριζαν χθες παράγοντες των  Ελληνικών Πετρελαίων (κατέχουν σήμερα το 35% της ΔΕΠΑ), το μέλλον  της «ΔΕΠΑ Εμπορίας» που θα προκύψει από το σπλιτ της μητρικής εταιρείας, βρίσκεται στα χέρια του αυριανού αγοραστή των ΕΛΠΕ. «Αυτή τη στιγμή η διοίκηση ενδιαφέρεται, μόνο εάν έχει τον έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ωστόσο αυτό θα το αποφασίσει τελικά ο νέος επενδυτής», ανέφεραν χαρακτηριστικά.