«Αγιος Βασίλης» ο Τσίπρας σε μια οικονομία που δεν θα αντέξει για πολύ

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε λάθος χρόνο για να κάνει τον… Αγιο Βασίλη.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά το άρθρο: «Μετά την έξοδο από μια σχεδόν δεκαετή λιτότητα που σχετίζεται με τα Μνημόνια, η χώρα χρειάζεται λίγη εορταστική διάθεση. Αλλά η χρονική συγκυρία είναι ατυχής και η Ελλάδα, που ήταν στο επίκεντρο της τελευταίας κρίσης στην ευρωζώνη, μπορεί να συρθεί σε νέες δυσκολίες που ξεκινούν αλλού».

Αυτό που βλέπουν οι διεθνείς αναλυτές για την ελληνική οικονομία, αρνείται να το δεχθεί η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να οδηγεί τη χώρα στα βράχια. Δεν περνά ούτε μια ημέρα που να μην ανακοινώνεται μια παροχή της κυβέρνησης σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτινάξει από πάνω της τον χαρακτηρισμό της πιο μνημονιακής κυβέρνησης και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό για την ίδια προεκλογικό περιβάλλον.

Όσοι όμως μπορούν να ερμηνεύσουν τις προθέσεις του κ. Τσίπρα δεν αποκλείουν ότι αυτό το μπαράζ παροχών να είναι το πρώτο μέρος ενός έργου με τον ίδιο σε ρόλο Αγιου Βασίλη. Δεν αποκλείουν δηλαδή να υπάρχουν μέτρα που ο πρωθυπουργός κρατάει «κάβα» προκειμένου να τα ρίξει στην προεκλογική αρένα, με χρονικό ορίζοντα ακόμη και τον επόμενο Οκτώβριο.

Εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών το Μέγαρο Μαξίμου έχει plan B για εκλογές μετά από 10 μήνες βάζοντας σε εφαρμογή την υλοποίηση μέτρων που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και που δεν περιλαμβάνονται στο τελευταίο πακέτο παροχών.

Με τη λογική της «σταγόνας – σταγόνας» θα ανακοινώνει μέτρα φιλολαϊκού χαρακτήρα, ασχέτως αν με βάση τον προϋπολογισμό θα πρέπει να πληρωθούν ένα δις περισσότεροι φόροι και ταυτόχρονα περικόπτονται οι δημόσιες επενδύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της οικονομίας.
Πόσο θα αντέξει;

Κορυφαίοι οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες αναρωτιούνται ωστόσο αν μπορεί η χώρα να αντέξει στους φρενήρεις ρυθμούς της λογικής του «Αγιου Βασίλη» και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη. Εκτιμούν ότι όσο η κυβέρνηση ροκανίζει το «μαξιλάρι» ρευστότητας που υπάρχει τόσο οι αγορές θα μπλοκάρουν οποιαδήποτε ομαλή μετάβαση στις αγορές.

Οι πληροφορίες λένε ότι πριν από τις εκλογές, μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές η οποία θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη για να πετύχει ώστε να δείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει αποκλειστεί όπως κακόβουλα εκτιμούν κάποιοι.

Φυσικά με ένα επιτόκιο πάνω από 4% μόνο πετυχημένη μπορεί να θεωρείται μια έξοδος ωστόσο η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το επικοινωνιακό μέρος της εξόδου κι όχι για το ουσιαστικό. Και γι’ αυτό δεν είναι τυχαία η πρόσφατη τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για έξοδο σε 3-4 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που για την κυβέρνηση είναι φιλολαϊκή πολιτική, για τις αγορές είναι υπονόμευση της προσπάθειας που γίνεται προκειμένου να σταθεί για τα καλά στα πόδια της η ελληνική οικονομία.
Μετράνε την κοινή γνώμη

Κι όσο κι αν έχουν ανάγκη οι πολίτες από μέτρα που θα γεμίσουν τις τσέπες τους, περισσότερη ανάγκη έχει η οικονομία να ανακάμψει πραγματικά και να φέρει νέο χρήμα για όλους κι όχι με τη μορφή επιδοματικής πολιτικής.

Πάντως, μέχρι το τέλος του χρόνου ο… Άγιος Βασίλης και οι υπουργοί θα ανακοινώσουν κι άλλα μέτρα. Αν και πολλοί είναι αυτοί που υπενθυμίζουν ότι και σε άλλες προεκλογικές περιόδους ανακοινώθηκαν φιλολαϊκά μέτρα που όμως δεν ανέκοψαν την πορεία της κυβέρνησης προς την ήττα.

Μέσα σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιστροφή των αναδρομικών ακόμη και σε ομάδες εργαζόμενων που δεν την περίμεναν (διπλωματικοί υπάλληλοι κ.λπ.). Επίσης το κοινωνικό μέρισμα που θα αρχίσει να καταβάλλεται την ερχόμενη εβδομάδα, μείωση του ΕΝΦΙΑ, νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων σε δάση, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, δωράκια σε μετακλητούς υπαλλήλους και σε εργαζόμενους υπό τον Ευκλ. Τσακαλώτο και την Ε. Κουντουρά.

Ήδη στο Μαξίμου έχουν αρχίσει και μετράνε τη στάση της κοινής γνώμης, πόσο θετικά βλέπει πλέον την κυβέρνηση, πώς κρίνει τις πρώτες 100 μεταμνημονιακές ημέρες, πώς εκτιμά ότι θα πάει η χώρα με βάση τις εξαγγελίες Τσίπρα. Τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν προς το τέλος Ιανουαρίου κι εκεί η κυβέρνηση θα κάνει… ταμείο.

Ομως, αυτό που καταγράφουν οι κοινωνικές μετρήσεις, είναι ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν συνολικά την προσωπική τους κατάσταση κι αυτή της χώρας. Πρόσκαιρα χαίρονται από το γεγονός ότι θα πάρουν μέρισμα, ότι θα δουν αναδρομικά στις τσέπες, ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για προσλήψεις, ωστόσο, κοιτάζουν τη μεγάλη εικόνα. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του ΙΟΒΕ για το Νοέμβριο οπου λίγο – πολύ οι πολίτες γνώριζαν τα θετικά μέτρα.

Μόλις το 13% των ερωτηθέντων θεωρεί αρκετά πιθανή την αποταμίευση το προσεχές 12μηνο και 2% τη θεωρεί πολύ πιθανή. Αντιθέτως, για το 15% δεν είναι πιθανή και για το 67% είναι εντελώς απίθανη. Επιπλέον, από το 57% που τα βγάζει πέρα μετά βίας, το 14% έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του οι οποίες και μειώνονται σταδιακά. Οι καταναλωτές που δηλώνουν πρόθεση για λίγο περισσότερες μείζονες αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.): αντιστοιχούν μόλις στο 7% του συνόλου. Η πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 49%, δηλώνει ότι οι προοπτικές για μείζονες αγορές θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες. Πολύ λιγότερες αγορές προτίθεται να κάνει το 26% και ελαφρώς λιγότερες το 16%.

Οι Έλληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές, κάτι που σημαίνει ότι το κοινωνικό μέρισμα ή τα αναδρομικά μπορούν να δώσουν πρόσκαιρη ανάσα μιας και τα περισσότερα από τα χρήματα που θα πάρουν οι δικαιούχοι θα πάνε για να κλείσουν τρύπες, δηλαδή να πληρωθούν χρέη.