Πέντε λόγοι να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα

Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να τρώμε 5-6 μικρά γεύματα την ημέρα αντί για 2-3 μεγάλα. Για πολλές γυναίκες αυτά μπορεί να ακούγονται πολλά, και απλά να αγνοήσουν αυτή τη συμβουλή εάν προσπαθούν να χάσουν βάρος, αφού έχουν την εντύπωση ότι η απώλεια βάρους είναι μια απλή εξίσωση θερμίδων. Έτσι, πιστεύουμε ότι όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο βάρος θα χάσουμε. Σε μια προσπάθεια να φάμε όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας, διαπράττουμε πολλά λάθη. Προσπαθούμε να μην φάμε τίποτα μέχρι το μεσημεριανό ή δεν τρώμε τίποτα μετά τις οκτώ το βράδυ, καταλήγοντας να τρώμε μόνο δύο γεύματα την ημέρα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι στρατηγικές απώλειας βάρους μας προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό. Δυσκολεύουν την προσπάθεια απώλειας βάρους και την πεπτική μας υγεία. Ας ρίξουμε μια ματιά στους λόγους για τους οποίους η κατανάλωση 5-6 μικρότερων γευμάτων την ημέρα είναι καλύτερη.


1. Περιορίζει την όρεξη για φαγητό

Καταναλώνοντας 5-6 μικρά γεύματα την ημέρα, με απόσταση τριών ωρών μεταξύ τους, κρατάτε ελεγχόμενη την όρεξή σας για φαγητό. Φροντίστε να επιλέξετε πρωτεΐνη, τρόφιμα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά στα γεύματά σας, έτσι ώστε να αποφεύγετε τις λιγούρες. Όταν τρώτε μόνο δύο φορές μέσα στην ημέρα σας, είναι πιο πιθανό να σας πιάσει λιγούρα και να καταλήξετε να τρώτε παχυντικά τρόφιμα και τελικά να προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες.

2. Κρατάει τα επίπεδα ενέργειας υψηλά

Αν ξεκινάτε την ημέρα σας πίνοντας μια κούπα καφέ και μια σφολιάτα, είναι πολύ πιθανό να ξαναπεινάσετε μετά από λίγη ώρα και να αναζητήσετε κάτι γλυκό. Αν δεν τρώτε αρκετά μέσα στην ημέρα και στη συνέχεια τρώτε ένα μεγάλο γεύμα, επίσης είναι πολύ πιθανό να αναζητήσετε ζάχαρη. Όταν τρώτε σπάνια επηρεάζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ενώ η κατανάλωση μικρών γευμάτων 5-6 φορές την ημέρα διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να αποφύγετε τη ζάχαρη.

3. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος που τα μικρά, συχνά γεύματα βοηθούν στο αδυνάτισμά σας. Η κατανάλωση συχνότερων γευμάτων συμβάλλει στην τόνωση του μεταβολισμού σας και τον εμποδίζει να εισέλθει σε «κατάσταση πείνας». Όταν μένετε νηστική, η αυτόματη αντίδραση του οργανισμού σας είναι να επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό του για να διατηρήσει ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρωινό γεύμα είναι τόσο σημαντικό, αφού ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σας μετά από 8 ώρες χωρίς τροφή.

4. Διατηρεί τις ορμόνες σε ισορροπία

Υπάρχουν αρκετές ορμόνες στο σώμα μας που επηρεάζουν τα επίπεδα της πείνας, τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους. Δύο από αυτές είναι η ινσουλίνη και η γκρελίνη. Η μειωμένη συχνότητα γευμάτων προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση της ινσουλίνης όταν τρώμε. Αυτό έχει δύο επιπτώσεις. Πρώτα απ’ όλα, η αύξηση της ινσουλίνης ενεργοποιεί μηχανισμούς που αυξάνουν την αποθήκευση λίπους.

Δεύτερον, μετά την αύξηση της ινσουλίνης ακολουθεί η πτώση της, η οποία μας κάνει να πεινάμε και να θέλουμε να φάμε γλυκά.

Ακόμη χειρότερα, η έλλειψη φαγητού για πολλές ώρες αναγκάζει το στομάχι να εκκρίνει γκρελίνη, γνωστή και ως «ορμόνη πείνας». Η γκρελίνη επιβραδύνει την καύση λίπους και αυξάνει την όρεξη για φαγητό. Όταν το στομάχι είναι άδειο για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, αυξάνεται η επιθυμία μας να φάμε και οδηγούμαστε να τρώμε σε ένα γεύμα περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε. Μπορείτε πραγματικά να δείτε πώς όλοι αυτοί οι μηχανισμοί του οργανισμού μπορούν να υπονομεύσουν την ικανότητά σας να χάσετε βάρος.

5. Βελτιώνει την πέψη

Η κατανάλωση μικρότερων, συχνών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σάς βοηθάει να χωνέψετε καλύτερα, επειδή βάζετε μικρές, διαχειρίσιμες ποσότητες τροφής στο σώμα σας. Είναι πιο εύκολο για το έντερο να επεξεργάζεται και να απορροφά βιταμίνες και μέταλλα από τα τρόφιμα όταν τρώτε μικρότερες ποσότητες πιο συχνά.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχετε κατά νου ότι δεν αρκεί να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, αλλά τα γεύματα αυτά πρέπει να είναι υγιεινά και ελαφριά, προκειμένου να χάσετε βάρος.