Το πλάνο του ΠΑΟ δεν επιτρέπει λάθη στις επιλογές ξένων

Ο Γιώργος Δώνης για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε επιγραμματικά στο σχέδιο του Παναθηναϊκού. Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» ήταν προσκεκλημένος την Κυριακή στην αθλητική εκπομπή «Totan Football» στο OpenTv και όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο της ομάδας ήταν σαφέστατος.

«Θέλουμε σε ένα γκρουπ 25-27 παικτών, οι 15 να είναι Έλληνες από τα σπλάχνα του Παναθηναϊκού και οι ξένοι που θα έχουμε να μας δίνουν το κάτι διαφορετικό». Αυτό φυσικά προϋποθέτει εκτός από χρήμα και ξεψάχνισμα. Στο πρώτο σκέλος τα πράγματα είναι απλά. Δεν νοείται να μην πάρει άδεια ο Παναθηναϊκός την άνοιξη. Κι από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, ο νυν μεγαλομέτοχος Γιάννης Αλαφούζος θα πρέπει να ανεβάσει το μπάτζετ. Όχι σε τεράστιο βαθμό και σίγουρα μέχρι εκεί που αντέχει ο σύλλογος, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Θα το αυξήσει; Και πόσο; Αυτά είναι ερωτήματα που θα απασχολήσουν τον Δώνη και τον Νταμπίζα σε 3-4 μήνες, προκειμένου να κάνουν την προεργασία τους για το καλοκαίρι.


Πάμε και στο δεύτερο σκέλος. Οι λίγοι και καλοί ξένοι προϋποθέτουν ξεψάχνισμα. Ο τεχνικός διευθυντής, ο 49χρονος προπονητής και οι υπεύθυνοι του σκάουτινγκ, θα έχουν αρκετή δουλειά. Με τα δεδομένα που επικρατούν τώρα, μοιάζει απίθανο να δοθεί σε κάθε έναν από τους 3-4 ξένους που μπορεί να έρθουν το καλοκαίρι συμβόλαιο έστω και 500.000 ευρώ. Αυτομάτως, το μπάτζετ θα πρέπει να ανέβει κοντά στα 10 εκατ. ευρώ –μεικτά φυσικά- από τα 5,5 εκατ. ευρώ που είναι τώρα. Άρα, θα πρέπει να βρεθούν πιο φθηνοί. Με νοοτροπία νικητή, κίνητρο να παίξουν σε υψηλό επίπεδο και να κατακτήσουν τίτλους και φυσικά ποιότητα.

Δεν το λες και εύκολο, αλλά όταν ψάχνεις βρίσκεις. Υπάρχουν χιλιάδες ποδοσφαιριστές για να μην μπορεί πάντα μία ομάδα να διακρίνει αυτούς που θα της κάνουν τη δουλειά με τα χρήματα που διαθέτει. Σίγουρα όταν έχεις εκατομμύρια να ξοδέψεις μειώνεις το ρίσκο, τον χρόνο ξεψαχνίσματος και θεωρητικά ανεβάζεις την ποιότητα. Τα χρήματα δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία. Σου προσφέρουν, ωστόσο, μία άνεση. Αυτή, όπως φαίνεται τώρα, δεν θα την έχουν ούτε το ερχόμενο καλοκαίρι οι Νταμπίζας, Δώνης.

Οι επιλογές τους θα πρέπει να είναι προσεκτικές. Φυσικά κι ένας παίκτης με καλό βιογραφικό δεν σου εγγυάται ότι θα πιάσει στον Παναθηναϊκό. Πολλές φορές είναι θέμα χημείας. Οι δύο αρμόδιοι για το χτίσιμο του «τριφυλλιού» στην προσπάθεια να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο Παναθηναϊκός σίγουρα θα έχουν και κάτι ακόμα στο μυαλό τους. Ότι τα νέα παιδιά που θέλουν να έχουν στην ομάδα, εξελίσσονται όταν έχουν δίπλα τους καλύτερους κι έμπειρους παίκτες. Το έχουμε αναφέρει ξανά. Διαφορετικά θα εξελιχθεί για παράδειγμα ο Μαυρομμάτης αν έχει δίπλα του έναν Χένρικσεν, έναν Μολέντο και διαφορετικά αν έχει τον φιλότιμο, αξιοπρεπή, αλλά λιγότερο ποιοτικό Κολοβέτσιο ή τον Οικονόμου. Τα ίδια ισχύουν σε κάθε θέση και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε συνεχώς παραδείγματα και ονόματα.

Το πλάνο, λοιπόν, που έχουν στο μυαλό τους στον Παναθηναϊκό, ναι μεν θεωρείται σωστό, οι Έλληνες, ειδικά όταν προέρχονται από την Ακαδημία, νιώθουν περισσότερο που βρίσκονται και φυσικά δεν κοστίζουν, αλλά δεν είναι και το πιο απλό να εφαρμοστεί. Ειδικά στη χώρα που ζούμε, όπου ο οπαδός μίας μεγάλης ομάδας δεν μπορεί να κάνει για αρκετά χρόνια υπομονή και θέλει άμεσα νίκες.

Σ’ αυτό το σημείο βεβαίως θα πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής. Αν κάποιοι θέλουν περισσότερο ένα πρωτάθλημα από τον κόσμο, αυτοί να είστε σίγουροι ότι είναι οι παίκτες και οι Δώνης, Νταμπίζας. Ο πρώτος τόνισε πως ο Αλαφούζος ό,τι υποσχέθηκε το καλοκαίρι, το τηρεί μέχρι κεραίας. Τουλάχιστον έως τώρα. Αλλά οφείλει να ξέρει και είμαι σίγουρος ότι το έχει στο μυαλό του, πως δεν είναι και το πιο απλό να έρθουν ορισμένοι ποιοτικοί ξένοι μόνο με το brand name του «τριφυλλιού».

Μην ξεχνάμε ότι αν δεν γίνει κάποια έκπληξη, ο Παναθηναϊκός ακόμα κι αν μπει στην πεντάδα, ούτε το ερχόμενο καλοκαίρι θα μπορέσει να παίξει στην Ευρώπη. Δεν είναι, λοιπόν, εύκολο να πείσεις να έρθει αυτός που θες να σου δώσει το κάτι διαφορετικό. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ωραίο και ρομαντικό πρότζεκτ, διότι περιλαμβάνει παίκτες από την Ακαδημία. Το προσεχές καλοκαίρι, αν μη τι άλλο, θα έχει ενδιαφέρον και θα φανεί σε τι μπορεί να προσδοκά ο Παναθηναϊκός στο άμεσο μέλλον.