Εσείς ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, για να κρατάτε την ατμοσφαιρική ρύπανση έξω από το σπίτι; Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εσείς ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, για να κρατάτε την ατμοσφαιρική ρύπανση έξω από το σπίτι;

Με τα επίπεδα της ατμοσφαιρκής ρύπανσης να χτυπάνε "κόκκινο" σε πάρα πολλές πόλεις του κόσμου, είναι λογικό να θέλουμε να κρατάμε τα σπίτια μας μακριά από την θανατηφόρα μόλυνση, με υγιή αέρα. Ερευνητές βρήκαν πώς μπορεί να γίνει αυτό. 
Η μέθοδος των επιστημόνων συνίσταται στο να καταψύχουμε τον μολυσμένο αέρα μέσω των κλιματιστικών, προτού αυτός μπει στα γραφεία και στα σπίτια μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποτρέψουμε την είσοδο του 99% των αναθυμιάσεων.
Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent και από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Διαπιστώθηκε ότι, εάν η ρύπανση καταψυχθεί περίπου στους -18 ° C, σε έναν σωλήνα συμπύκνωσης, τα επικίνδυνα μικροσωματίδια θα συσσωρεύονται και θα πέφτουν στον πυθμένα, επιτρέποντας να περάσει μόνο ο φρέσκος καθαρός αέρας.
Η μέθοδος κατάφερε να απομακρύνει το 99% των μικροσωματιδίων και το 98% των ρύπων του οξειδίου του αζώτου. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι αυτός ο τρόπος θα ανοίξει τον δρόμο για την απλή τροποποίηση των μονάδων κλιματισμού και των υγραντήρων, ώστε να μπορούν να καθαρίζουν τον εσωτερικό μολυσμένο αέρα.
"Η επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, απειλώντας την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων", δήλωσε ο καθηγητής Robert Mortimer, ερευνητής της μελέτης και κοσμήτορας της Σχολής Ζωικών, Αγροτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent.

"Η ρύπανση του αέρα στις πόλεις είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, είτε πρόκειται για την θολή ατμόσφαιρα, που μαστίζει το Πεκίνο, είτε για τον ανθυγιεινό αέρα, που επηρεάζει την υγεία των παιδιών στα σχολεία του Λονδίνου. Και ενώ υπάρχει η τεχνολογία για τον καθαρισμό του εσωτερικού αέρα, μπορεί να είναι αναποτελεσματική, δαπανηρή ή να παράγει επιβλαβή υποπροϊόντα.
Όταν η ποιότητα του εξωτερικού αέρα είναι κακή, οι άνθρωποι τείνουν να περνούν ακόμη περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Αλλά η εξωτερική ρύπανση οδηγεί, επίσης, σε εσωτερική ρύπανση και οι άνθρωποι εξακολουθούν να επηρεάζονται".
Ο καθηγητής Gang Pan της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών πρόσθεσε: "Έχουμε δει στα πειράματά μας ότι, απλά, με την κυκλοφορία του μολυσμένου αέρα μέσω ενός μικρού θαλάμου ψύξης, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα περισσότερα λεπτά σωματίδια και τους ρύπους των αερίων.
Η μελέτη μας καθιστά δυνατή την προσθήκη μιας επιλογής "καθαρισμού αέρα" σε οικιακές συσκευές, σε περιοχές, στις οποίες μπορεί να επικρατούν εξαιρετικά κακές συνθήκες αέρα. Με τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους εσωτερικούς χώρους και με τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα με αυτόν τον τρόπο, η εργασία μας θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα ευεργετική για τη δημόσια υγεία".
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science of the Total Environment.