Κομματικό στρατό από καλοπληρωμένους μετακλητούς και «κολλητούς» υπουργών έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα που στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί συρρικνώνονται συνεχώς, στο Δημόσιο η κυβέρνηση δίνει αυξήσεις για να εξαγοράσει ψήφους

Με κομματικές στρατιές καλοπληρωμένων υπαλλήλων και με βαθιά βουτιά στη δεξαμενή του δημόσιου τομέα επιχειρεί η κυβέρνηση να πάει στις εκλογές και να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί.

Στην παλιά δοκιμασμένη, αλλά έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα αποτυχημένη, μέθοδο της δημιουργίας κομματικού στρατού, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παίρνουν έπαινο. Μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, αναντίστοιχους με την πραγματική οικονομία, περικοπές στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, «πάγωμα» των οφειλών του κράτους στους ιδιώτες. Με το τρίπτυχο αυτό η κυβέρνηση εξοικονομεί λεφτά για να κάνει «δωράκια» μόνο σε όσους θεωρεί ότι μπορεί να την ψηφίσουν, σε μια πρωτοφανή επιχείρηση εκμαυλισμού συνειδήσεων ή καλύτερα εξαγοράς ψήφων.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως δείχνουν και το μέγεθος της μεγάλης απάτης της κυβέρνησης που από τη μια διαλύει τον ιδιωτικό τομέα κι επιτρέπει ακόμη και σήμερα (που βγήκαμε από τα μνημόνια) να δίνονται μισθοί των 200 και 300 ευρώ, αλλά για τους κομματικούς κομισάριους και τους ντιλίβερι μπόις της εξουσίας και τους κολλητούς των υπουργών, είναι μια άλλη Ελλάδα.


Ετσι, μπορεί η οικονομική κρίση να έχει αγγίξει για τα καλά τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η κυβέρνηση για να μπορεί να δίνει αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους έχει γονατίσει την πραγματική οικονομία από τους φόρους και τις εισφορές κι έχει συρρικνώσει τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέσα σε τρία χρόνια οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, αλλά και οι μετακλητοί υπάλληλοι σε γραφεία βουλευτών, σε υπουργεία κ.λπ. είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 16,7%.

Οι μέσες απολαβές για συμβασιούχους και μετακλητούς διαμορφώθηκαν στα 1.502 ευρώ στο τέλος της υπό εξέταση τριετίας, από 1.286,6 που ήταν προηγουμένως, σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Το ίδιο διάστημα ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε από 1.011 ευρώ σε 982,4 ευρώ.
Την ίδια ώρα δηλαδή που οι εργαζόμενοι εκτός δημοσίου χάνουν συνεχώς χρήματα, στο δημόσιο το «πάρτι» καλά κρατεί και σε πολλές περιπτώσεις οι μισθοί έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Στοιχεία – φωτιά

Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα και με στοιχεία του ΣΕΒ όπου:

• Περίπου ένας στους τέσσερις απασχολουμένους το 2017 αμειβόταν με ποσό μέχρι 500 ευρώ ενώ οι κλάδοι που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις απασχόλησης με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό είναι η εστίαση (με 25,5% αυτής της κατηγορίας απασχολούμενων), χονδρικό και λιανικό εμπόριο (22,71%).

• Η απασχόληση με χαμηλούς μισθούς, περιλαμβανομένου του κατώτατου και του υποκατώτατου, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πλέον αγγίζει το 25% των θέσεων εργασίας που καταγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

• Το 77,14% των εργαζόμενων με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό απασχολούνται σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

• Παρατηρείται τάση μείωσης του μέσου μισθού για την περίοδο 2014-2017 (982,4 ευρώ το 2017 έναντι 1.011,2 ευρώ το 2014) αλλά και αύξηση του μέσου μισθού (1.502 ευρώ το 2017 αντί 1.286,6 ευρώ το 2014) στον κλάδο της δημόσιας διοίκησης.

• Οι μισθοί στη μεταποίηση είναι υψηλότεροι κατά 13% του μέσου όρου ενώ στην εστίαση είναι χαμηλότεροι κατά 63% και στο λιανικό εμπόριο χαμηλότεροι κατά 23% του μέσου όρου.

• Ο κύριος όγκος των θέσεων εργασίας που καταγράφει το ΕΡΓΑΝΗ αφορά το καθεστώς πλήρους απασχόλησης (67,7%), μέγεθος που όμως υποχωρεί ελαφρά τα τελευταία δύο χρόνια (2016-2017) ενώ το μερίδιο των θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης αυξάνεται ελαφρά και πλέον διαμορφώνεται στο 28,4%.

• Κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται δεν ταυτίζεται με έναν μοναδικό απασχολούμενο, καθώς ενδεικτικά ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει σε 2 ή και 3 θέσεις μερικής απασχόλησης.