Αν έχετε πρόβλημα στη χολή, αυτό σας ενδιαφέρει

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα στη χολή. Γνωρίζατε πως η υπερβολική κατανάλωση κρέατος, αλατιού ή ζάχαρης μπορεί να ενοχοποιείται για παθήσεις που σχετίζονται με τη χολή;

Ο χειρουργός Καφετζής Ηλίας Δημήτριος μας εξηγεί τι ακριβώς είναι η χολή και ποια συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιας πάθησης.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο που έχει σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι. Μέσα σε αυτή συγκεντρώνεται η χολή, το υγρό που βοηθάει στην πέψη των λιπαρών τροφών.

Δυστυχώς οι παθήσεις που σχετίζονται με αυτή στα αρχικά στάδια δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και όταν εμφανιστούν είναι κοινά.
Ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει:
πόνο στην περιοχή της χολής ήπιο ή και έντονο.
διάρροια που επιμένει
τάση για εμετό ή ναυτία
δυσπεψία
υψηλό πυρετό
ανοιχτόχρωμα κόπρανα
σκουρόχρωμα ούρα
ίκτερο
Οι παθήσεις που αφορούν τη χολή είναι :
Το χολικό ίζημα (χολική λάσπη)
η χολολιθίαση
η χολοκυστίτιδα, το εμπύημα και ο ύδρωπας
η παγκρεατίτιδα (από ήπια έως θανατηφόρα) και
Ο καρκίνος στη χοληδόχο κύστη
Χολολιθίαση

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για χολολιθίαση (πέτρες στη χολή). Η χολολιθίαση είναι μια ασθένεια που εκδηλώνεται κυρίως σε γυναίκες ( μετά τα σαράντα και που έχουν τεκνοποιήσει) και σε υπέρβαρα άτομα. Μέσω υπερηχογραφήματος ο γιατρός θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη των λίθων. Η αφαίρεση τους διενεργείται άμεσα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απόφραξης της ουροδόχου κύστης. Η επέμβαση πλέον γίνεται λαπαροσκοπικά και ονομάζεται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, με γρήγορη επάνοδο στο σπίτι και στην εργασία.