Οι τρεις άξονες του Σχεδίου Τσίπρα για παράταση της παραμονής του στην εξουσία

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, η κυβέρνηση των Σκοπίων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, θα έχει καταθέσει στη Βουλή τα σχέδια των τροπολογιών του Συντάγματος. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται και κάποιες από τις προτάσεις των οκτώ βουλευτών, που ανήκαν στο αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE και οι οποίοι στην ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου τοποθετήθηκαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης του συνταγματικού χάρτη της γείτονος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν πως το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της ακολουθείται κανονικά και σε λίγο η μπάλα θα περάσει στην ελληνική πλευρά, με τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο να εμφανίζεται να δηλώνει μέχρι σήμερα, αντίθετος προς τη Συμφωνία. Παράλληλα, η κρίση που δημιούργησε στη σκιά του ονοματολογικού, η κόντρα του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον τέως υπουργό Εξωτερικών, δεν έχει αποσοβηθεί, με τις αλληλοκατηγορίες περί χρηματισμού να είναι ακόμη στον αέρα.

Άλλωστε ο Νίκος Κοτζιάς δεν έχει πει την τελευταία λέξη του και η επιστολή παραίτησής του δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας. Με βάση τα δεδομένα αυτά, στη ΝΔ πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα επιχειρήσει εναγωνίως να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, με το σχέδιό του να περιλαμβάνει τρεις άξονες που θα στηρίξουν την παραμονή του για ακόμη λίγους μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την αναζήτηση πλειοψηφιών επιβίωσης. Ο Πάνος Καμμένος θεωρείται αστάθμητος παράγοντας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του φυλλοροεί και θεωρείται ότι έχει «τελειώσει», αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα, όπως του Δημήτρη Τζανακόπουλου ή του Χριστόφορου Βερναρδάκη που έχουν μιλήσει για νέα κυβερνητική πλειοψηφία ακόμη και αν αποχωρήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.


Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έχει ξεκινήσει επαφές με τους «πρόθυμους» βουλευτές των ΑΝΕΛ ή των άλλων μικρότερων κομμάτων αλλά και ανεξάρτητους, που όχι μόνο θα πουν «Ναι» στη Συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά θα δώσουν και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στη μετατόπιση της πολιτικής συζήτησης από το νοσηρό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε άλλο πεδίο. Για αυτό όπως καταγγέλλουν από την οδό Πειραιώς, ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τώρα τη Συνταγματική αναθεώρηση, την οποία είχε ξεχάσει εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα λένε, ζητά σήμερα και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την οποία καθημερινά υβρίζει, συκοφαντεί και απειλεί ακόμη και με διώξεις.

Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη πάντως, έριξαν το γάντι πίσω στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου,ξεκαθαρίζοντας πως θα συζητηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ποια άρθρα θέλει να αναθεωρηθούν, μόνο αν δεχθεί και η κυβέρνηση τις αντίστοιχες προτάσεις της ΝΔ. Παράλληλα διεμήνυσαν στον κ. Τσίπρα, πως αν τελικά υπάρξει συμφωνία για τα αναθεωρητέα άρθρα, τότε θα πρέπει να γίνουν αμέσως εκλογές για να αποφασίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους σε ποια κατεύθυνση θέλουν να αλλάξει το Σύνταγμα, με την νέα κυβέρνηση που θα εκλέξουν.

Ο τρίτος άξονας του Σχεδίου Τσίπρα, αφορά στον εμβολισμό της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ενόψει των εθνικών εκλογών. Ακόμη και στο θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης, η επιστολή του πρωθυπουργού προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχε στόχο να δημιουργήσει προβλήματα στη Φώφη Γεννηματά, καθώς απευθυνόταν και στους Γιώργο Παπανδρέου και Θανάση Θεοχαρόπουλο, με τον πρώτο να μην είναι καν στη Βουλή ως αρχηγός Κόμματος.

Παράλληλα, το κυβερνητικό μανιφέστο, περί «λήξης της περιόδου των Μνημονίων» και «καθαρής εξόδου στις 21 Αυγούστου 2018», με το οποίο ξεκινά την επιστολή του, δεσμεύει στο αφήγημα που έχει στήσει από το καλοκαίρι το Μέγαρο Μαξίμου, όποιον πολιτικό αρχηγό καλόβουλα θα ήθελε να πει «Ναι» στη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης. Προβλήματα σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να δημιουργήσει και μέσω της υπόθεσης Novartis, την οποία ξαναφέρνει –όχι τυχαία- αυτή την περίοδο στην επικαιρότητα. Στο γαλάζιο επιτελείο όμως θεωρούν ότι οι προσπάθειές του θα αποτύχουν, καθώς όπως λένε, «τα γεγονότα πλέον τον έχουν ξεπεράσει».