Big Brother για μετόχους ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ

Διπλό φακέλωμα από ΑΑΔΕ και τράπεζες – Στα αρχεία θα έχουν πρόσβαση οι διωκτικές Αρχές για το ξέπλυμα χρήματος

Με διπλό φακέλωμα για τα πρόσωπα που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια όλων των εταιρειών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι τράπεζες επιχειρούν να μπλοκάρουν τη διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει και θα έχει έτοιμο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 ένα μητρώο το οποίο θα περιλαμβάνει πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για όλα τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από Ανώνυμες Εταιρίες, Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμες-Ετερόρρυθμες Εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Σε παράλληλο χρόνο, οι τράπεζες θα δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο Μητρώο στο οποίο θα καταγράφονται οι συναλλαγές των πελατών τους. Στο αρχείο αυτό, θα έχει πρόσβαση η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καθώς και άλλες ελεγκτικές αρχές.

Το Μητρώο που θα δημιουργηθεί στην ΑΑΔΕ θα διασυνδεθεί ηλεκτρονικά, μέσω των συστημάτων ΤΑΧΙS και ΤΑΧΙSnet, με τον Α.Φ.Μ. και τα λοιπά στοιχεία φορολογικού μητρώου που τηρεί η ΑΑΔΕ για κάθε νομικό πρόσωπο και κάθε νομική οντότητα στην Ελλάδα.

Στο νέο αυτό Μητρώο θα έχουν πρόσβαση όλες οι ελεγκτικές αρχές (ΑΑΔΕ, ΣΔΟΕ, Οικονομικοί Εισαγγελείς, Οικονομική Αστυνομία).

Επίσης στο Μητρώο αυτό θα έχουν πρόσβαση και θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες όλα τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα να λαμβάνουν μέτρα δέουσας επιμέλειας έναντι των πελατών τους, όπως οι τράπεζες, οι λοιποί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και πλήθος κατηγοριών εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών (συμβολαιογράφοι, λογιστές, μεσίτες, ενεχυροδανειστές κ.λπ.) που ασκούν δραστηριότητες σχετιζόμενες με μεγάλου ύψους οικονομικές συναλλαγές.

Η εφαρμογή αυτή, θα τροφοδοτείται με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για τους πραγματικούς δικαιούχους (ιδιοκτήτες, μεγαλομετόχους κ.λπ.) όλων των εταιριών και των λοιπών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία θα πρέπει να αφορούν τουλάχιστον το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την υπηκοότητα και τη χώρα διαμονής των πραγματικών δικαιούχων, καθώς επίσης και το είδος και την έκταση των δικαιωμάτων που κατέχουν. Θα πρέπει δε να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος ΤΑΧISnet στο νέο αυτό Μητρώο, από υπεύθυνα για τον σκοπό αυτό στελέχη των εταιριών και των λοιπών νομικών προσώπων και οντοτήτων.

Το Κεντρικό Μητρώο θα μπορεί, επίσης, να συνδέεται:

  • Με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, από το οποίο θα διατίθενται τα απαραίτητα στοιχεία για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα.
  • Με τα Αποθετήρια Τίτλων
  • Με κάθε άλλο φορέα όπου τηρούνται πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρικών και λοιπών οντοτήτων που έχουν έδρα στην Ελλάδα.