Το μεγάλο ποδοσφαιρικό αστέρι που έχασε την παρθενιά του από… κατσίκα

Όταν το 1999 η FIFA είχε πραγματοποιήσει ψηφοφορία για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα, είχε καταλάβει την καθ' όλα τιμητική έβδομη θέση. Ο λόγος για τον άνθρωπο που για πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος ντριμπλέρ όλων των εποχών, τον Γκαρίντσα.

Η ζωή του Μανουέλ Φρανσίσκο ντος Σάντος ήταν πάντα γεμάτη δυσκολίες, τις οποίες με κάποιον... μαγικό τρόπο κατάφερνε να τις ντριμπλάρει. Όπως έκανε στα γήπεδα, δηλαδή... Από τότε που είδε για πρώτη φορά το φως σε αυτόν τον κόσμο, μέχρι και την ημέρα που έκλεισε τα μάτια του, στις 20 Ιανουαρίου του 1983, σε ηλικία μόλις 49 ετών, η διαδρομή ήταν ένας συνδυασμός ονείρου με εφιάλτη.

Γεννήθηκε με παραμορφωμένη τη σπονδυλική στήλη και το αριστερό του πόδι ήταν κοντύτερο κατά έξι ολόκληρους πόντους από το δεξί, το οποίο λύγιζε ελαφρά προς τα έξω. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος ότι οι πιθανότητες να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο ήταν από ελάχιστες έως και μηδαμινές. Ειδικά με έναν πατέρα αλκοολικό, η στήριξη από το οικογενειακό του περιβάλλον, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδανική.


Όμως, κόντρα σε ό,τι μπορεί να πίστευαν όλοι, εκείνος ήταν αποφασισμένος να ασχοληθεί με το άθλημα που αγαπάει τόσο πολύ η πατρίδα του, η Βραζιλία. Υποβλήθηκε σε πολλές εγχειρίσεις για να μπορέσει να περπατήσει, ενώ όσο περνούσε ο χρόνος τόσο αγνοούσε τις υποδείξεις των γιατρών να μην κλοτσάει την μπάλα. Έτσι, αρκετά αργά ακόμη και για τα δεδομένα της δεκαετίας του '50, έγινε επαγγελματίας με την Μποταφόγκο.

Είναι από τους λίγους που έχουν κατακτήσει δύο Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ οι ειδικοί λένε πως μόνο εκείνος το 1962 και ο Μαραντόνα το 1986 κατάφεραν να κατακτήσουν ουσιαστικά... μόνοι τους την κορυφαία ποδοσφαιρική κούπα στον πλανήτη. Ως ποδοσφαιριστής προτιμούσε κυρίως να δίνει ασίστ και όχι τόσο να σκοράρει. Ωστόσο, εκεί που δεν μπορούσε να αντισταθεί με τίποτα, ήταν οι γυναίκες.

Ο Γκαρίντσα δεν είχε ερωτική σχέση μόνο με τη μπάλα, αλλά και με το αντίθετο φύλο, με κάποιες από τις σχέσεις του να είναι θυελώδεις. Στην ιστορία έμεινε ο δεσμός του με την Αντζελίτα Μαρτίνες, γνωστό showgirl της εποχής, ενώ έγινε πατέρας τουλάχιστον 14 παιδιών. Τουλάχιστον, αυτά που αναγνώρισε...

Για έναν άνθρωπο που πήγε με τόσες γυναίκες στη ζωή του, μοιάζει φυσιολογικό η πρώτη του ερωτική εμπειρία να ήταν και εκείνη ιδιαίτερη. Όμως, σύμφωνα με το βιβλίο του Ρόυι Κάστρο για τον Γκαρίντσα, «Ο θρίαμβος και η τραγωδία για της Βραζιλίας τον ξεχασμένο ποδοσφαιρικό ήρωα», παραήταν ιδιαίτερη. Σύμφωνα λοιπόν με τον συγγραφέα, ο μεγάλος Βραζιλιάνος αστέρας έχασε την παρθενιά του σε ηλικία 12 ετών από μια κατσίκα, καθώς δε υπήρχε η δυνατότητα στο Πούα Γκράντε να πάει έστω σε έναν οίκο ανοχής.

Ο Γκαρίντσα φαίνεται ότι πήρε πολλά από τα γονίδια του πατέρα του και έτσι και εκείνος έκανε μια ζωή που εκτός από γυναίκες, είχε αρκετούς καυγάδες και μπόλικο αλκοόλ. Αυτός ήταν ο λόγος που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή, από κίρρωση. Η ντρίμπλα στον θάνατο, παραήταν δύσκολη, ακόμη και για εκείνον.