Δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν για τα πυρηνικά ο Τραμπ

Αποφασισμένος να μην επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων και να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ μέχρι να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση, εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τράμπ.Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ο Τραμπ είπε ότι "δύο χώρες" παραμένουν υποψήφιες για να φιλοξενήσουν τη δική του συνάντησή με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, χωρίς να αποκαλύψει ποιες είναι αυτές. Πρόσθεσε ότι έχει ευθύνη να διαπιστώσει αν μπορεί να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίστηκε επιφυλακτική, λέγοντας ότι "θα δούμε" αν εγκαθιδρυθεί μια αποπυρηνικοποιημένη ζώνη στην κορεατική χερσόνησο.

Για το ζήτημα του Ιράν, η Μέρκελ διαπίστωσε ότι η ισχύουσα συμφωνία "δεν είναι επαρκής" ώστε να περιοριστούν οι φιλοδοξίες της Τεχεράνης και τόνισε ότι η επιρροή της θα πρέπει "να περιοριστεί". "Είμαστε της άποψης ότι η JCPOA είναι ένα πρώτο βήμα που συνέβαλε στην επιβράδυνση των δραστηριοτήτων (του Ιράν) σε αυτόν τον τομέα (των πυρηνικών) αλλά πιστεύουμε επίσης ότι αυτό δεν επαρκεί ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλοδοξίες του Ιράν θα χαλιναγωγηθούν και θα περιοριστούν", τόνισε.

Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε "πολύ στενή" επαφή με τις ΗΠΑ όσο πλησιάζει η στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα παραμείνει η χώρα του ή αν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε κατηγορηματικά ότι "το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα" αλλά απέφυγε να σχολιάσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει χρήση βίας για να πετύχει αυτόν τον σκοπό. "Δεν μιλώ για το αν θα μπορούσα ή όχι να χρησιμοποιήσω στρατιωτική βία. Αλλά σας λέω αυτό, δεν θα αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Αυτό μπορώ να σας το πώ. Εντάξει; Δεν θα αποκτήσουν πυρηνικά. Μπορείτε να βασιστείτε σ' αυτό", τόνισε.

Αναφερόμενη στις πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο ώστε να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του, η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι το 2019 η χώρα της θα επενδύσει το 1,3% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, αυξάνοντας τα ποσά που δαπανά τα τελευταία χρόνια για τον σκοπό αυτό.

Σχολιάζοντας τη φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε ο πρόεδρος Τραμπ, η Μέρκελ είπε ότι τώρα οι ΗΠΑ έχουν γίνει πολύ "ενδιαφέρον" μέρος για να επενδύσει κανείς. Για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει μια διαπραγμάτευση για μια διμερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.