Η «εκκωφαντική σιωπή» του Μαξίμου για τον Π. Καμμένο - Το μέλλον της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

«Τρία χτυπήματα» μέσα σε μόλις 24 ώρες από τον Πάνο Καμμένο για τους δύο υπό κράτηση Έλληνες στρατιωτικούς ήταν αρκετά για να προκαλέσουν αμηχανία στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Άμυνας μίλησε δυο φορές για «ομήρους», ενώ στη «Liberation» χτύπησε «καμπανάκι» για θανατηφόρο ατύχημα με την Άγκυρα.

Όλα δείχνουν πως η περίοδος «αφωνίας» του κυβερνητικού εταίρου έχει τελειώσει και η απουσία του στο εξωτερικό του έδωσε την ευκαιρία να επανακάμψει στο πεδίο που θεωρεί προνομιακό για το ακροατήριο των ΑΝΕΛ: τα εθνικά θέματα.

Ακόμα και η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου την Τρίτη, απ’ όπου ο Πάνος Καμμένος απουσίαζε για να ενημερώσει στις Βρυξέλλες τους ομολόγους του, προκάλεσε ψιθύρους γιατί ο πρωθυπουργός δεν περίμενε την επιστροφή του. Τη «θέση» του πήρε ο νέος «ένοικος» του Πενταγώνου Φώτης Κουβέλης, ο οποίος χθες στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δήλωσε πως δεν είναι υπουργός του κ. Καμμένου αναφέρεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε σχέση με την συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος το γεγονός πως η κεντρική γραμμή του Μαξίμου για κλιμακούμενη διπλωματική πίεση «γκριζάρει» από τον εταίρο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Είναι φανερό πως το ζήτημα επιχειρείται να υποβαθμιστεί και το κυβερνητικό στίγμα να «ξεθολώσει» μέσω δηλώσεων κορυφαίων στελεχών σε χαμηλούς τόνους. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος δήλωσε στα «Παραπολιτικά FM» ότι «υπάρχει διαφορά στις εκφράσεις που χρησιμοποιεί κάθε πολιτικός ανάλογα με το προσωπικό του ύφος». Τον υπουργό Άμυνας έσπευσε να υπερασπιστεί ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, που τόνισε στον ΣΚΑΪ πως «ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει καθήκον ως και καθ’ ύλην αρμόδιος να σηκώνει το ζήτημα σε αυτά τα επίπεδα».

Μετά το Σκοπιανό ο αρχηγός των ΑΝΕΛ περνά και πάλι στο προσκήνιο και όλοι περιμένουν να δουν αν θα συνεχίσει στους ίδιους υψηλούς τόνους με την επιστροφή του στην Ελλάδα, αλλά και αν θα εξακολουθήσει να δυναμιτίζει την πολιτική των χαμηλών τόνων που προκρίνουν αυτή την ώρα, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, από την Ηρώδου Αττικού.

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως ο Πάνος Καμμένος προετοιμάζει ήδη την επόμενη ημέρα από τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρεί να κάνει κάποια πρώτα βήματα «απαγκίστρωσης» από το «άρμα» της Κουμουνδούρου. Μηνύματα για ξεχωριστή μετεκλογική πορεία φαίνεται να παίρνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ και η παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου για μια πρόταση (σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας) που είχαν θέσει και οι ΑΝΕΛ, δεν ήχησε καλά στους επιτελείς της Συγγρού.

Την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν εκδήλωναν με κάθε ευκαιρία τη «δυσανεξία» τους στη συγκεκριμένη συνεργασία, προοικονομούν το τέλος της σύμπλευσης μέσα στο 2019. Ο Νίκος Φίλης μιλώντας στα «Νέα Σαββατοκύριακο» επεσήμανε πως «ενόψει της εξόδου της χώρας από τη δανειακή σύμβαση μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική κινητικότητα, ώστε μετά τις εκλογές να ενισχυθεί η προοπτική μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης με την Αριστερά και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις στην εξουσία και με τη Δεξιά και τις συντηρητικές δυνάμεις στην αντιπολίτευση».

Όπως έχουν εκτιμήσει πολλές φορές κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στο newpost.gr, ο τρόπος που θα εξελιχθούν τα εθνικά θέματα το επόμενο διάστημα, καθώς και η έξοδος από το μνημόνιο, θα «ζυγίσουν» το μέλλον της συνεργασίας των δυο εταίρων. Εκτιμούν, ωστόσο αυτό που δηλώνει και ο Πάνος Καμμένος σε κάθε ευκαιρία: πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.