Τι ζητάει η Ελλάδα για τους δύο στρατιωτικούς - «Διπλωματικό πόκερ» για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Το διπλωματικό «πόκερ» αναμένεται να κορυφωθεί στις Βρυξέλλες στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ με αιχμή το κείμενο συμπερασμάτων που θα εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αύριο.Η ελληνική πλευρά φαίνεται ευχαριστημένη από τις διατυπώσεις που έχουν γίνει έως τώρα και ειδικά από το γεγονός πως το τελικό κείμενο γίνεται λόγος για παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας.

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr ότι η ελληνική πλευρά δεν θα επιμείνει στο «λεκτικό κομμάτι» και δεν θα ζητήσει να υπάρξει ρητή αναφορά στους 2 Έλληνες στρατιωτικούς. Σε συνεννόηση με τους εταίρους εκτιμούν πως οι παράλληλες κινήσεις που θα γίνουν από δω και πέρα, όπως η Βάρνα, αλλά και οι πρωτοβουλίες σε παρασκηνιακό επίπεδο μπορούν να είναι αποτελεσματικές.

Μέσα σε αυτό κλίμα η αναφορά που καταδικάζει τις κρατήσεις «Ευρωπαίων πολιτών» θεωρείται ουσιαστική, αλλά και ηχηρή παρέμβαση προς την πλευρά της Τουρκίας.

Οι διπλωματικές διενέξεις δεν λείπουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μία παρέμβαση από την πλευρά της Ιταλίας, που επιχείρησε να προστεθεί παράγραφος στο τελικό κείμενο η οποία θα τόνιζε την «ανάγκη να προωθηθεί η ενεργειακή πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο» προκάλεσε τις αντιδράσεις των Κυπρίων. Τελικά δεν συμπεριελήφθη, καθώς η πλευρά της Κύπρου φέρεται πως θεώρησε μια τέτοια προσθήκη πολύ γενική και ότι δεν ξεκαθαρίζει τα δικαιώματα της στην περιοχή. «Το αποκρούσαμε» τόνιζαν χαρακτηριστικά κυπριακές πηγές.