Ίσως χρειαστούν μήνες για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα

Η αίσθηση ότι η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, θα κρατήσει περισσότερο απ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί επικράτησε μετά την κλειστή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές, μετά την ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά​, εκτιμούσαν πως η υπόθεση θα λυθεί μετά από μήνες, ίσως και έπειτα από έναν χρόνο.

Γενικότερα κοινή διαπίστωση μετά τη συνεδρίαση ήταν πως υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση των απαιτήσεων της Τουρκίας, με τον κ. Κοτζιά να σημειώνει πως μέχρι τώρα τέτοιου είδους ζητήματα λύνονταν γρήγορα σε διμερές επίπεδο. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό καν το κατηγορητήριο έναντι των στρατιωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε στους βουλευτές πως το υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει να αποστείλει τεχνικό σύμβουλο όπου θα είναι παρών στον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτικών.

Μάλιστα ο υπουργός των Εξωτερικών φέρεται να τόνισε την ανάγκη να κλείσουν άμεσα όλα τα άλλα ανοιχτά μέτωπα (φράση που αποδόθηκε στο Μακεδονικό) προκειμένου όλες οι δυνάμεις και οι πόροι να κινηθούν προς τη κατεύθυνση της Τουρκίας.

Για την περίπτωση των δύο, η αίσθηση που επικράτησε είναι πως η υπόθεση θα τραβήξει περισσότερο απ’ όσο είχε αρχικά υπολογιστεί, σε απροσδιόριστο χρόνο με ορισμένους βουλευτές να κάνουν λόγο ακόμα και για μήνες, ίσως και χρόνο.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενεργοποιήσει τον διεθνή παράγοντα ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, αν και αναγνωρίζει ότι στο βαθμό που το ζήτημα το χειρίζεται η Δικαιοσύνη στην Τουρκία, η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

Πάντως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής σχολιάζοντας σε δημοσιογράφους τις διαρροές, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Θέλω να είμαι σοβαρός και να κάνω τη δουλειά μου και να μην λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Το λέω για αυτούς που σας ενημέρωσαν ενώ μέσα δεν μίλησαν».

Το ζήτημα έθεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζήτηση έγινε και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από Τούρκους στην Αδριανούπολη. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας μιλώντας προς τα μέλη της κυβέρνησης, κατά τη συνέδριαση του άτυπου Κυβερνητικού Συμβουλίου, σημείωσε πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Μήνυμα στην Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς έστειλε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό στο Εβρο.