Χάκερ έκλεψαν 6 εκατ. δολάρια από ρωσική τράπεζα

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι χάκερ είχαν αναλάβει τον έλεγχο υπολογιστή σε ρωσική τράπεζα πέρυσι και χρησιμοποιώντας το σύστημα SWIFT μετέφεραν χρήματα στους δικούς τους λογαριασμούς.




Αγνωστοι χάκερ έκλεψαν 339,5 εκατ. ρούβλια (6 εκατ. δολάρια) από ρωσική τράπεζα πέρυσι. Στην επίθεση χρησιμοποίησαν το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ρωσική κεντρική τράπεζα.

H αποκάλυψη, που βρίσκεται σε έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τις ψηφιακές κλοπές στον τραπεζικό τομέα, είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά προσπαθειών και επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με το Reuters.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι της είχε σταλεί πληροφόρηση για «μία επιτυχημένη επίθεση» και πως ο όγκος αυτής της επίθεσης ήταν 339,5 εκατ. ρούβλια.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι οι χάκερ είχαν αναλάβει τον έλεγχο υπολογιστή σε μία ρωσική τράπεζα και χρησιμοποίησαν το σύστημα SWIFT για να μεταφέρουν χρήματα στους δικούς τους λογαριασμούς.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να πει το όνομα της τράπεζας ή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του συστήματος SWIFT (ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για να μεταφέρονται τρισ. δολαρίων κάθε μέρα) είπε ότι η εταιρεία δεν κάνει σχόλια.

«Όταν μια υπόθεση δυνητικής απάτης αναφέρεται σε εμάς, προσφέρουμε τη βοήθειά μας στον χρήστη που επηρεάστηκε για να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί το περιβάλλον του», είπε η εκπρόσωπος Natasha de Teran.