Να τι τρέμει ο Τσίπρας για το Σκοπιάνο - Εξελίξεις εντός της ημέρας!

Μέσα σε ένα άκρως πολωμένο κλίμα προσέρχονται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί για το Σκοπιανό. Η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα τηλεφωνήματα στους επικεφαλής των κομμάτων ήταν τελικά η πρώτη κίνηση που έκανε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του από το Νταβός σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα. Τα πρώτα αποτελέσματα, ωστόσο έδειξαν το ακριβώς αντίθετο γιατί τόσο η πρώτη αντίδραση της ΝΔ, που χαρακτήρισε «τυπική τη συνάντηση στο Μαξίμου», όσο και ο «πόλεμος» ανακοινώσεων που ξέσπασε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με αφορμή τη διαρροή διαλόγου Α.Τσίπρα – Φ. Γεννηματά, δείχνει πως και η σημερινή ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες για τις συναντήσεις γνωρίζοντας πως τα κόμματα έχουν χαράξει τη δική τους στρατηγική επάνω στο ονοματολογικό, ενώ με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με Προκόπη Παυλόπουλο.

Δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο ραντεβού που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός ήταν με τον Πάνο Καμμένο. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο τόνιζαν πως το τετ α τετ έγινε σε καλό κλίμα και μπήκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους δυο εταίρους. «Είναι δεδομένες οι επιφυλάξεις του υπουργού Άμυνας» επεσήμανε κυβερνητική πηγή, συμπληρώνοντας, πως «είναι δεδομένη και η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί λύση». Από την πλευρά των ΑΝΕΛ το μόνο που σημείωναν μετά τη συνάντηση ήταν ένα λιτό «όλα καλά», θέλοντας να δείξουν πως η διαφωνία που υπάρχει στον ονοματολογικό δεν μπορεί να επηρεάσει την πορεία του συνασπισμού.

Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν και βουλευτές των ΑΝΕΛ αρνούμενοι πως ενδεχόμενη διαφωνία τους στο Σκοπιανό θα εγείρει θέμα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση. Και στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, όπως και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, επικρατεί μια εικόνα σύγχυσης σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα που αυτή τη στιγμή δείχνει πως «βολεύει» το Μαξίμου. Ρήγματα βλέπουν από την Ηρώδου Αττικού σε όλα τα κόμματα που καταδεικνύει τελικά πως το Σκοπιανό, ως εθνικό θέμα, έχει μια ιδιαιτερότητα που δεν μπορεί να μπει σε μια στενή κομματική γραμμή και δεν απειλεί σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την μακροημέρευση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη υπογραμμίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που στο εσωτερικό του δεν έχει διαφορετικές τάσεις ως προς τη λύση που πρέπει να δοθεί. Η δυσαρέσκεια, πάντως που υπάρχει για τη στάση του εταίρου είναι δεδομένη στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και φαίνεται από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών και βουλευτών που διαχωρίζουν τη στάση τους από τον υπουργό Άμυνας για τη στάση που έχει αποφασίσει να κρατήσει.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον Ζόραν Ζάεφ, για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ενώ θα καλέσει τα κόμματα να τηρήσουν μια εθνική στάση στο ζήτημα. Με δεδομένο πως οι επικεφαλής τους έχουν κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για «μυστική διπλωματία», αλλά και για τη συνάντηση που προηγήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το «ναυάγιο» δεν θεωρείται πως μπορεί να αποφευχθεί.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων

- Στις 10:30, με τον Κ. Μητσοτάκη

- Στις 12:30, με την Φ. Γεννηματά

- Στις 13:30, με τον Δ. Κουτσούμπα

- Στις 15:00, με τον τον Στ. Θεοδωράκη

- Στις 17:30, με τον Β. Λεβέντη