«Κράσαρε» το Taxisnet από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις

Περίπου 10 λεπτά στην αναμονή θα πρέπει να περάσει κάποιος πολίτης ή λογιστής προκειμένου να λάβει πληροφορίες για την...υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών και συναλλαγών (ΜΥΦ) 2015.

Τέσσερις ημέρες πριν λήξει η ημερομηνία υποβολής των ΜΥΦ χιλιάδες λογιστές και φορολογούμενοι υποβάλλουν μαζικά τις καταστάσεις του 2015 με αποτέλεσμα το Taxisnet να καταγράφει μεγάλες καθυστερήσεις και αρρυθμίες.

Ειδικότερα, από το πρωί δεν είναι εφικτή η υποβολή των σχετικών αρχείων, αφού η εφαρμογή ανά συγκριμένα – μεγάλα – διαστήματα δεν λειτουργεί και βγάζει μηνύματα σφαλμάτων (error).

Οι λογιστές – φοροτέχνες έχουν φθάσει στα όρια τους, καθώς η τηλεφωνική εξυπηρέτηση που παρέχει η ΓΓΔΕ είναι «δυσπρόσιτη», δεδομένου ότι για να βγάλουν γραμμή εξυπηρέτησης στην καλύτερη των περιπτώσεων «τρώνε» ένα δεκάλεπτο.

Η ταλαιπωρία αυτή είναι προάγγελος της ταλαιπωρίας που θα ακολουθήσει στις αρχές του 2017.

Με το νέο καθεστώς από το επόμενο έτος οι καταστάσεις αυτές θα υποβάλλονται πλέον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος, στο οποίο αφορούν. Τροποποιητική δε δήλωση για τη διόρθωση αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου του επόμενου έτους.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο υποστηρίζει πως θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων, που οδήγησε σε πλείστες όσες παρατάσεις του χρόνου υποβολής των καταστάσεων αυτών και τελικά στην ετήσια υποβολή τους για τα ημερολογιακά έτη 2014 και 2015.

Ταυτόχρονα, στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν πως θα διασφαλισθεί ότι ο χρόνος υποβολής των καταστάσεων δεν θα απέχει πολύ από τη λήξη του έτους, στο οποίο αφορούν. Με τον τρόπο αυτό, θα εκπληρωθεί και ο σκοπός της σχετικής διαδικασίας, που δεν είναι άλλος από την αξιοποίηση των καταστάσεων από το φορολογικό έλεγχο.