Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας όπως την αποδίδει η ταινία Jason Bourne

Με μεγάλη αγωνία περίμεναν εκατομμύρια κινηματογραφόφιλοι σε όλο τον πλανήτη τη νέα ταινία Jason Bourne πάντα με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον. Στην Ελλάδα, για έναν ακόμη λόγο, καθώς αναφέρεται στα επεισόδια που έλαβαν χώρα το 2011 ως ένδειξη αντίδρασης στα μνημόνια

Είναι μία περίοδος, που όπως πολλοί θα θυμούνται, στην Αθήνα είχαμε πορείες και ταραχές λόγω της εφαρμογής των οικονομικών μέτρων. Οι σκηνές της ταινίας παρουσιάζουν την πρωτεύουσα ως ένα πεδίο μάχης ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής και στους αγανακτισμένους πολίτες που διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης, θυμίζοντας περισσότερο τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008.

Στη συνέχεια όμως, οι συγκρούσεις επεκτείνονται πέραν του κέντρου, σε συνοικίες με ακροβολισμένους πολίτες σε ταράτσες να πετούν μολότοφ και την κυβέρνηση να καθιστά την πρωτεύουσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γεγονότα που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και δεν διαδραματίσθηκαν ποτέ.



Αίσθηση έχει προκαλέσει και η πρώτη σκηνή της ταινίας που διαδραματίζεται στον Τσαμαντά. Οι υπότιτλοι μας πληροφορούν ότι ο Τσαμαντάς είναι στα ελληνοαλβανικά σύνορα και παρουσιάζεται ως ένα κολαστήριο, όπου αγροίκοι Έλληνες στοιχηματίζουν σε αγώνες street fighthing. Αλλη μία κινηματογραφική ανακρίβεια, καθώς ο Τσαμαντάς ανήκει στην Θεσπρωτία - η μυθοπλασία επί των γεγονότων είναι μία άλλη ιστορία.

Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι μία τέτοια εικόνα της Ελλάδας, θα έκανε κακό στον τουρισμό της χώρας, κάτι που πάντως δεν επιβεβαιώθηκε, δεδομένου και του οι περισσότεροι παραδέχονται ότι την περίοδο που διανύουμε, η Ελλάδα αποτελεί ένας από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως.

Η ταινία που δείχνει την Αθήνα, αλλά γυρίστηκε στην... Τενερίφη

Το σίγουρο είναι πως τα γυρίσματα της ταινίας θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδη - οικονομικά και όχι μόνο - στο κράτος, αν αυτή, γυριζόταν στην Αθήνα, όπως ήταν και το αρχικό πλάνο. Τα γυρίσματα τελικώς έγιναν στην Τενερίφη και οι παραγωγοί πέτυχαν μια αρκετά ρεαλιστική αναπαράσταση κεντρικών δρόμων της πόλης.



Οι στάσεις των λεωφορείων είναι ίδιες με τις δικές μας, με διαφημιστικές ταμπέλες πασίγνωστων ελληνικών καταστημάτων, ενώ η ατμόσφαιρα θυμίζει συνοικίες γύρω από το κέντρο. Ο Ντέιμον μάλιστα, χρησιμοποιεί μηχανή ολόιδια με αυτές της ελληνικής αστυνομίας! Κι όλα αυτά, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν έδωσαν σχετική άδεια στους παραγωγούς για τα γυρίσματα.


Δείτε το τρέιλερ της ταινίας