«Καρατόμηση» στις μυστικές υπηρεσίες μετά την επίθεση στη Βαγδάτη

Οι επικεφαλής της ασφάλειας στη Βαγδάτη παύθηκαν σήμερα έπειτα από μία από τις χειρότερες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράκ και την ίδια ημέρα που μια νέα τζιχαντιστική επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.Η επίθεση καμικάζι μ' ένα παγιδευμένο μίνι λεωφορείο, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πολυσύχναστη συνοικία Καράντα στη Βαγδάτη, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 292 ανθρώπων και την οργή των Ιρακινών, που θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να τους προστατεύσει και να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας.


Την ευθύνη για τη επίθεση αυτή, η οποία προκάλεσε επίσης 200 τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές, ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο που, παρά τις στρατιωτικές ήττες της στο πεδίο της μάχης, καταφέρνει να πλήττει τη χώρα με ιδιαίτερα φονικές επιθέσεις καμικάζι.

Τη στιγμή της επίθεσης, η οποία ήταν μια από τις φονικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την αμερικανική εισβολή (2003-2011), οι Ιρακινοί έκαναν τα ψώνια τους πριν από την Αΐντ ελ-Φιτρ, τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ο πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ-Αμπάντι «έδωσε τη διαταγή να παυθούν από τα καθήκοντά τους ο διοικητής επιχειρήσεων στη Βαγδάτη και οι υπεύθυνοι της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μερικές ημέρες μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Μοχάμεντ Αλ-Γκαμπάν, ο οποίος είχε παραδεχθεί τις ελλείψεις στα μέσα ασφαλείας στη Βαγδάτη υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τα σημεία ελέγχου που υπάρχουν σε όλη την πρωτεύουσα είναι «απολύτως άχρηστα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το παγιδευμένο όχημα ήρθε από την επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, πράγμα που σημαίνει πως κατάφερε να περάσει χωρίς πρόβλημα τα σημεία ελέγχου ασφαλείας.
Η παραίτηση του υπουργού έγινε δεκτή από τον Αμπάντι.

Οι απολύσεις ανακοινώθηκαν μερικές ώρες μετά τη νέα επίθεση που βύθισε στο πένθος τη χώρα, προκαλώντας 30 νεκρούς σε σιιτικό μαυσωλείο στην πόλη Μπάλαντ, 70 χλμ. βορείως της Βαγδάτης.

Η επίθεση στο μαυσωλείο του Σάγεντ Μοχάμεντ, γιού ενός από τους ιμάμηδες που τιμά η σιιτική κοινότητα, προκάλεσε επίσης 50 τραυματίες σ' αυτή την πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν στην οποία ζουν κυρίως σιίτες.

Πριν από τα χαράματα, το μαυσωλείο βομβαρδίσθηκε με βλήματα όλμου προτού φθάσουν επιτόπου καμικάζι και αρχίσουν να πυροβολούν, αναφέρεται σε ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης των κοινών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια δύο από τους καμικάζι ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι σε μια κοντινή αγορά ενώ ο τρίτος σκοτώθηκε και η ζώνη του με τα εκρηκτικά εξουδετερώθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο που βάζει στο στόχαστρο την σιιτική κοινότητα, την οποία χαρακτηρίζει αιρετική, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με το Ισλαμικό Χαλιφάτο.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ