Αυξάνονται οι νεκροί από την ιό της γρίπης

Ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση των θυμάτων της γρίπης, καθώς μόλις την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 18 νεκροί σε όλη τη χώρα.

Ο ιός της γρίπης που – όπως λένε οι ειδικοί βρίσκεται σε πλήρη έξαρση – έφερε 219 ασθενείς τις τελευταίες ημέρες στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή αυξήθηκαν σημαντική την εβδομάδα 4-10 Φεβρουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη.
Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%).
Από την εμφάνιση της γρίπης έχουν καταγραφεί συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με τους  49 από αυτούς να αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.
Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι ο ιός της γρίπης προτιµά τον φετινό χειμώνα αυτούς που ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα από 60 έως 69 ετών, καθώς οι περισσότερες νοσηλείες σε ΜΕΘ αφορούν άτοµα αυτής της ομάδας ενώ οι περισσότεροι θάνατοι από τον ιό Η1Ν1 είναι σε άτοµα από 60 έως 79 ετών.
Αναφορικά με τα εμβόλια από τα οποία είχαν ξεμείνει τα φαρμακεία αναμένεται να φθάσουν έως και σήμερα στα περισσότερα από αυτά.