Επίδειξη ισχύος κάνει η Τουρκία με τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Eπιχείρηση επίδειξης δύναμης έχει αποφασίσει να κάνει η Τουρκία, μέσω και της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησης που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η χώρα, όπως υποστηρίζουν τα ΜΜΕ που την προπαγανδίζουν. Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και φυσικά το κρατικό πρακτορείο Anadolu έχουν επιδοθεί εδώ και μέρες σε εκστρατεία διαφήμισης της συγκεκριμένης άσκησης, η οποία θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ως πρόβα πολέμου, αλλά και σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Τα δημοσιεύματα δεν περιορίζονται μόνο στις εκδόσεις ιστοσελίδων στην τουρκική γλώσσα, αλλά μεταφράζονται και στα αγγλόφωνα site τους.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, των οποίων την εκστρατεία έχει αναλάβει προσωπικά, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τους υποψήφιους, θέλει να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας – πρωτίστως – για την αποτρεπτική ισχύ της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τους εξοπλισμούς με αμείωτο ρυθμό. Ενα μήνυμα με αποδέκτες και στο εξωτερικό καθώς ενισχύει το δόγμα απέναντι σε Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ, αλλά τις εταιρείς που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί «τετελεσμένα» στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου «απεμπολώντας τα δικαιώματα της, όπως ισχυρίζονται σε δηλώσεις τους αξιωματούχοι της Αγκυρας με κάθε ευκαιρία.
Η αερο – ναυτική άσκηση, «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου, ωστόσο τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι θα παραταθεί για πέντε ακόμα ημέρες, κάτι που θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ως προσπάθεια ώστε να δοθεί ένα ισχυρότερο μήνυμα ικανότητας και αποφασιστικότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, προς κάθε κατεύθυνση, χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα, ενώ παράλληλα θα διεξάγεται ακόμα μία άσκηση στην ξηρά.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu : «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για μία επίδειξη ισχύος σε ξηρά, αέρα και θάλασσα με δύο μεγάλες ασκήσεις, μία εκ των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη. Παράλληλα με την χειμερινή άσκηση ‘Ενιαία, Κοινή Άσκηση Χειμώνας-2019’, στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού, της θάλασσας και της αεροπορίας, θα πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και η άσκηση Γαλάζια Πατρίδα. Δύο ασκήσεις που θα έχουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα».
Στην άσκηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή και θα συνεχιστεί παράλληλα την ίδια περίοδο με τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ παίρνουν μέρος 8 χώρες, ανάμεσά τους το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία, όπως αναφέρει το κυπριακό sigmalive.com.
Την άσκηση οργανώνει το 9ο Σώμα Στρατού αλλά συμμετέχουν σε αυτή ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά και μονάδες χημικού, βιολογικού και ραδιενεργού, πυρηνικού πολέμου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χειμερινή άσκηση της Τουρκίας, η οποία στόχο έχει να δοκιμάσει τις αντοχές του στρατού της σε εξαιρετικά παγωμένες συνθήκες.
Αντίστοιχα η «Γαλάζια Πατρίδα», θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόβα του πολεμικού ναυτικού στις θάλασσες, όπως υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το Anadolu. Θα συμμετέχουν εκτός από πλοία, ομάδες κομάντος SAT και SAS, χερσαίες δυνάμεις και η τουρκική ακτοφυλακή. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά νέα όπλα και συστήματα και θα αποτελεί στην κυριολεξία μία «πρόβα πολέμου», κατά το  Anadolu.
Να σημειωθεί ότι τουρκικά ΜΜΕ όπως η Yeni Safak και η Aksam έχουν χαρακτηρίζει την «Γαλάζια Πατρίδα» ως ένα σαφές μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, με τις επαφές τόσο του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρ. Ερντογάν όσο και του Ευ. Αποστολάκη με τον Χουλουσί Ακάρ να μην δείχνουν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα προκειμένου να μπει τέλος στις προκλήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερο δημοσίευμα της η Yeni Safak, παρουσίαζε την συγκεκριμένη άσκηση ως έναν μέσο με το οποίο «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσα και θα απευθύνει μία σαφή προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής».
Η Yeni Safak σε νέο της δημοσίευμα στις 13 Φεβρουαρίου, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της «υπενθυμίζει» σε Ελλάδα και Κύπρο, την «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), ακριβώς τη μέρα που ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης συναντούσε τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ….
Και στο αγγλόφωνο δημοσίευμα τονίζεται ότι θα είναι «τα μαζικότερα και μεγαλύτερα ναυτικά στρατιωτικά γυμνάσια στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας». Οι στρατιωτικές ασκήσεις με το όνομα “Γαλάζια Πατρίδα” έχουν καθορισθεί από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαρτίου και οι οποίες θα λάβουν χώρα την ίδια στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Και η Γενί Σαφσάκ κάνει αναφορά στα νέα όπλα και συστήματα που έχουν ενσωματωθεί στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα οποία θα αποκαλυφθούν και θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά, με στόχο «τη βελτιστοποίηση και ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαφόρων στρατιωτικών διοικήσεων και αφετέρου την αύξηση και ενίσχυση του βαθμού επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατιωτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις».