Χρησμός Βούτση για τη σωτηρία των ΑΝΕΛ : «Υπάρχει χρόνος για θεραπεία πριν τη διάλυση»

Μπορεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τους ΑΝΕΛ να σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πάνου Καμμένου, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προϊδέασε ότι υπάρχει τρόπος διάσωσης, ακόμη κι έτσι.

Ο χρησμός Βούτση

Συγκεκριμένα ο Νίκος Βούτσης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτο τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο. Θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση».
Ο πρόεδρος της Βουλής δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί την ώρα που λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τους ΑΝΕΛ είναι αρνητική. Έτσι, μετά και την αναμενόμενη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τον Πάνο Καμμένο αύριο, ουσιαστικά και τυπικά δεν θα μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει η ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου

Το Επιστημονικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ορθότητα του άρθρου 15, παρ. 2, το οποίο ορίζει ότι για να υπάρχει μια Κ.Ο. με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των πέντε βουλευτών, πρέπει όλοι τους να έχουν εκλεγεί με το ίδιο ψηφοδέλτιο. Πράγμα που δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση καθώς ο Αριστείδης Φωκάς προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων.
Ο Πάνος Καμμένος έχει προαναγγείλει για αύριο τη διαγραφή Παπαχριστόπουλου, ο οποίος αφού ψηφίσει το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει πει ότι θα παραδώσει την έδρα του, κάτι που μένει να φανεί.
Σε αυτή την περίπτωση την έδρα καταλαμβάνει ο Τ. Κουίκ ο οποίος δεν έχει καμία σχέση πλέον με τους ΑΝΕΛ, και άρα δεν αναμένεται να παραδώσει την έδρα του για να την καταλάβει η επόμενη επιλαχούσα υποψήφια των ΑΝΕΛ, Ελένη Σκλαβενίτη, ώστε να διασωθεί η Κ.Ο.
Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου θα τεθεί στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που προγραμματίστηκε για αύριο το πρωί.

Σενάρια διάσωσης

Κατόπιν της δήλωσης – χρησμού του Νίκου Βούτση, ωστόσο, έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να διασωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ ακόμη και χωρίς τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.
Ένα από τα ενδεχόμενα είναι η επιστροφή κάποιου ή κάποιων από τους βουλευτές που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ αλλά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να επιστρέψει ο Νίκος Νικολόπουλος, δεδομένου ότι σχεδιάζει να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Πάτρας.
Σχολιάζοντας, πάντως τις πληροφορίες για το γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θόδωρος Τοσουνίδης δήλωσε στο Open ότι η έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου πρέπει να μείνει στους ΑΝΕΛ, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ μπορούν και θα συνεχίσουν και χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα αν χρειαστεί.