ΗΠΑ: Αστυνομικοί «γάζωσαν» με 25 σφαίρες νεαρό ενώ κοιμόταν στο τιμόνι έξω από «fast-food»

Ένας νεαρός Αφροαμερικανός, που είχε αποκοιμηθεί στο τιμόνι του αυτοκινήτου του στον χώρο στάθμευσης ενός φαστ-φουντ, έγινε κόσκινο από τις σφαίρες αστυνομικών που του έριξαν τουλάχιστον 25 φορές στη βόρεια Καλιφόρνια στις αρχές του μήνα, κατήγγειλε χθες η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Σύμφωνα με τη Μελίσα Νολντ, έξι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του 20χρονου Ουίλι Μακόι, χτυπώντας τον στο πρόσωπο, στον λαιμό, στο στήθος, στο αυτί, στο χέρι και στους ώμους, την 6η Φεβρουαρίου, στην πόλη Βαλέχο, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί αυτό το επίπεδο χρήσης βίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που να μπορεί να εξηγήσει γιατί πυροβόλησαν τόσες φορές κάποιον», είπε η δικηγόρος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ενήργησαν «σαν να βρίσκονταν σε σκοπευτήριο», στηλίτευσε.

Ράπερ που ονειρευόταν να γίνει διάσημος, ο Μακόι είχε πάει να τελειώσει μια ηχογράφηση στο σπίτι ενός μέλους της οικογένειάς του κι αποφάσισε να πάει να αγοράσει κάτι να φάει σε μεξικάνικο φαστ-φουντ αργά το βράδυ.

Κατά την αστυνομία της Βαλέχο, υπάλληλοι του εστιατορίου τηλεφώνησαν στην αστυνομία για να ειδοποιήσουν πως ένα αυτοκίνητο ήταν σταματημένο στο drive-in, με τη μηχανή αναμμένη και τον οδηγό γερμένο στο τιμόνι.

Οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι αντιλήφθηκαν πως υπήρχε ένα πιστόλι μέσα στο αυτοκίνητο. Κατ' αυτούς, ο Μακόι ξύπνησε καθώς αξιολογούσαν την κατάσταση, έκανε κίνηση να πιάσει το όπλο κι αγνόησε τις εντολές τους να σηκώσει «τα χέρια στον αέρα».



«Φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, οι έξι αστυνομικοί έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Βαλέχο.

Σύμφωνα με τις αρχές, το όπλο που βρέθηκε στο αυτοκίνητο ήταν γεμάτο και από τον σειριακό αριθμό του εξακριβώθηκε ότι είχε κλαπεί στη γειτονική Πολιτεία Όρεγκον.

Η Νολντ, άλλοτε κι η ίδια στέλεχος των δυνάμεων επιβολής του νόμου, εκτίμησε από την πλευρά της ότι εάν οι αστυνομικοί θεωρούσαν πραγματικά πως απειλούνταν, θα όφειλαν να καλυφθούν πίσω από τα οχήματά τους και να χρησιμοποιήσουν τις σειρήνες ή ένα τηλεβόα για να ξυπνήσουν τον νεαρό.

Ο θάνατος του εικοσάχρονου προστίθεται σε μια ατελείωτη σειρά επεισοδίων στα οποία έχουν εμπλακεί αστυνομικοί στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία της Βαλέχο ειδικά έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για βαρβαρότητα, όπως το 2017, όταν στέλεχός της καταγράφηκε σε βίντεο να χτυπάει επανειλημμένα στο πρόσωπο έναν άνδρα πεσμένο κάτω. Πέρυσι, άλλο βίντεο κατέγραψε αστυνομικό καθώς ξυλοκοπούσε με φακό έναν άνδρα στον οποίο είχαν περαστεί ήδη χειροπέδες και ήταν ακινητοποιημένος από συνάδελφό του.

Πηγή: ΑΠΕ