Απόψε το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου για τους όρους του διαζυγίου

Ζήτημα ολίγου χρόνου είναι, πλέον, η πραγματοποίηση της συνάντησης μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνητικού του εταίρου, Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας οριστικοποιήθηκε η κρίσιμη αποψινή συνάντηση, στην οποία και αναμένεται να διασαφηνιστούν οι όροι του διαζυγίου μεταξύ των δύο κομμάτων.

Με τις πολιτικές εξελίξεις να έχουν επιταχυνθεί και την κυβέρνηση να προσανατολίζεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ο κ. Καμμένος εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση και, κυρίως, με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι στελέχη των ΑΝΕΛ δεν θα ακολουθούσαν τον Πρόεδρο του κόμματος σε μία κίνηση αποχώρησης ή ακόμη και πτώσης της κυβέρνησης. Ο κ. Καμμένος απάντησε με κατηγορίες, και κατά Τσίπρα, περί «αποστασίας», την ίδια ώρα που η ξαφνική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο εταίρων απέδειξε την πολυδιάσπαση, που όντως υπάρχει, στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ.



Στελέχη όπως η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά τάχθηκαν στο πλευρό του Υπουργού Άμυνας, την ίδια ώρα που η υφυπουργός Εσωτερικών (αλλά όχι και βουλευτής) Μαρίνα Χρυσοβελώνη άφηνε σαφώς να εννοηθεί πως δεν θα ακολουθήσει τον κ. Καμμένο σε μία κυβερνητική έξοδο ενώ ο βουλευτής του κόμματος Θαν. Παπαχριστόπουλος επαναλάμβανε την πρόθεσή του να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με αυτά ως δεδομένα, η έκβαση της συνάντησης θα καθορίσει, εν πολλοίς, και τις πολιτικές εξελίξεις, αν και εμφανής στόχος του Μαξίμου είναι να παρατείνει τον κυβερνητικό βίο μέχρι, τουλάχιστον, τον προσεχή Μάιο, επιδιώκοντας την παράλληλη διεξαγωγή εθνικών, ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό πως στις απειλές του κ. Καμμένου περί αποχώρησης και άρσης της στήριξης προς την κυβέρνηση, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης απαντούσαν ότι υπάρχουν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες για την παράταση του βίου της κυβέρνησης ενώ ο Γραμματέας του Κόμματος Πάνος Σκουρλέτης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Πάντως, σχετική προθυμία δεν υπάρχει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς παράλληλα και να συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών, που απαιτεί το Σύνταγμα, προκειμένου να τελεσφορήσει μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.