Ο Πέτρος και ο Λύκος του «καλού στρατιώτη» Πάνου που «έφαγε δύο υπουργούς

Ο «ντόρος» του Πάνου Καμμένου έπαψε χθες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Ειδικά αν αναλογιστούμε το χρονικό της παραίτησής του, έπαψε με κρότο και μάλιστα αστείο. Ξεκίνησε με έπαρση σημαίας στον Γράμμο,
συνεχίστηκε με θεία Κοινωνία και κατέληξε με πτήση πάνω από τα Ίμια. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας απείλησε είτε με παραίτηση, είτε… γενικώς.
Να θυμηθούμε ότι η μέχρι τώρα στάση του Πάνου Καμμένου έχει ήδη κοστίσει δύο παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης, με πρώτη εκείνη του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. Ο κ. Φίλης είχε υποστηρίξει σε εκπομπή ότι «δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων, σύμφωνα με την αυστηρά επιστημονική έννοια του όρου, αλλά αιματηρή εθνοκάθαρση», τοποθέτηση η οποία προκάλεσε τότε την οργίλη αντίδραση των ΑΝΕΛ, οι οποίοι ζήτησαν την αποπομπή του υπουργού Παιδείας από την κυβέρνηση. Όπερ και συνέβη τον Νοέμβριο του 2015.
Κι αυτή ήταν η πρώτη φορά που για χάρη του Πάνου Καμμένου, θυσιάστηκε υπουργός της κυβέρνησης. Η δεύτερη «θυσία στον Μολώχ» ήρθε από τον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά τον Οκτώβριο του 2018, όταν -σε πολιτική του κόντρα με τον Πάνο Καμμένο- δεν δέχτηκε την επιθυμητή στήριξη από τον Αλέξη Τσίπρα. Αφορμή, η οικοδόμηση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία οδήγησε και στην πρώτη -κενή- απειλή του προέδρου των ΑΝΕΛ για παραίτησή του. Την οποία απειλή «μάζεψε» κακήν κακώς.

Ολα για τους… ψηφοφόρους

Το πολιτικό παιχνίδι του Πάνου Καμμένου, με τις κούφιες απειλές, πιθανότατα για να καταφέρει να κρατήσει κάπως τη συντηρητική εκλογική του βάση, κράτησε καθόλη την διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας. Η πρώτη φορά, ήρθε με την καταψήφιση του νόμου περί ιθαγένειας, ο οποίος και πέρασε με την στήριξη Ποταμιού και ΔΗΣΥ. Ακολούθησαν κι άλλες αντιδραστικές αρνήσεις: Η καταψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης και η απειλή της καταψήφισης της ταυτότητας φύλου.
Τότε, όμως, έγινε κάτι (καθόλου) αναπάντεχο: Αρχικά οι ΑΝΕΛ είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου στο σύνολό του. «Θα ήθελα να πω, χωρίς να θέλω να τον πιέσω τον υπουργό, ότι στο θέμα της ηλικίας των 17 χρόνων εμείς επιμένουμε, και σας λέω ότι εμείς σαν Ανεξάρτητοι Ελληνες τουλάχιστον σε αυτό το σημείο που αφορά στην ηλικία θα διαφωνήσουμε», είχε δηλώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Αθ. Παπαχριστόπουλος. Και ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης, συμπλήρωσε: «Βέβαια, όταν λέμε ότι δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο που μιλάει για τους ανηλίκους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι εννοούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κανένα άρθρο, γιατί καταψηφίζοντας το άρθρο 3, καταψηφίζουμε και όλα τα άλλα άρθρα, γιατί είναι συναφή, αλληλένδετα και συμπλέκονται μεταξύ τους. Ας μην κοροϊδευόμαστε εδώ μέσα».
Καθώς, όμως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν στήριξε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και οι ψήφοι δεν… έβγαιναν για να περάσει η διάταξη – τομή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα, οι ΑΝΕΛ «διόρθωσαν» την αρχική τους πρόθεση, με μόνο τον Πάνο Καμμένο να κρατάει τα μπόσικα, ψηφίζοντας «όχι» στο επίμαχο άρθρο 3 και «παρών» στις υπόλοιπες διατάξεις.
Κάπως φαίνεται πως η μέθοδος του Πέτρου και του Λύκου, από το κλασικό μύθο του Αισώπου, έπαψε χθες να λειτουργεί. Τώρα, ο Πάνος Καμμένος είναι ελεύθερος πια να κινηθεί ανεμπόδιστος στα πλέον γνώριμα για εκείνον ύδατα: Εκείνα της δεξιάς.