Φόροι: «Βαρύς» ο λογαριασμός του Ιανουαρίου

Τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι να εκπνεύσει ο Ιανουάριος και η λίστα των φορολογικών υποχρεώσεων είναι εκτενής.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να τακτοποιήσουν αρκετές φορολογικές εκκρεμότητες μέχρι τις 31 Ιανουαρίου διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα.
Και μέσα σε όλα αυτά αδύναμα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα χρήματα, μέσω των φόρων που πληρώνουν για αγαθά κι υπηρεσίες, δηλαδή μέσω του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.
Αναλυτικότερα:
ΕΝΦΙΑ: Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2018 και τον καταβάλλουν σε δόσεις τότε θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τέλος του μήνα την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.
Οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τη δόση θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής. Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη πληρώσει τις πρώτες δόσεις του φόρου και δυσκολεύονται να πληρώσουν τις επόμενες έχουν τη δυνατότητα να την εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.
Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες των αυτοκίνητων θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας, τότε θα καταβάλουν πρόστιμο ίσο με την αξία τους. Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί.
Κατάθεση πινακίδων: Οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν επιθυμούν να τα κυκλοφορούν επειδή θέλουν να απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια και τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης, πρέπει μέχρι την ίδια ημερομηνία να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ.
ΦΠΑ: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν τον ΦΠΑ
ΕΦΚΑ: Θα πρέπει επίσης να καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές
Δόσεις ρυθμίσεων: Η πληρωμή μηνιαίων δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία.