Συμφωνία των Πρεσπών: Η πικρή γεύση που αφήνει σε κόμματα, υπουργούς, βουλευτές και κοινωνία

Με την ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή σήμερα το μεσημέρι (14:30), κλείνει ο κύκλος της σφοδρής αντιπαράθεσης των κομμάτων, που χαρακτηρίστηκε από εκατέρωθεν καταγγελίες και υπονοούμενα για εξαγορά βουλευτών και πολιτικές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Είναι μία συμφωνία που αφήνει πίσω τις βαριές σκιές για το πολιτικό σύστημα της χώρας και σίγουρα στιγμές που δεν τιμούν ούτε τον κοινοβουλευτισμό, ούτε, φυσικά, την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Μετά την ψήφιση της Συμφωνίας, τίποτε δεν θα είναι όπως είναι τώρα. Η χώρα εισέρχεται σε μια νέα αφετηρία με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση, ώστε να καταφέρουν να σταθούν τα κόμματά τους όρθια μετά τις μετακινήσεις και μεταγραφές των βουλευτών τους.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε πόσο σαθρό είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας και πόσο ρηχό το πολιτικό προσωπικό, που χωρίς κανέναν ενδοιασμό υπέκυψε στις πολιτικές συναλλαγές με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον και όχι το συμφέρον της χώρας.


Από σήμερα και έπειτα όλα θα είναι διαφορετικά και σίγουρα δείχνουν το δρόμο για το πώς θα λειτουργεί η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός από τώρα και στο εξής. Δεν θα έχει καμία σχέση με το πως ήταν τα προηγούμενα χρόνια της μεταπολίτευσης - που μπορεί να είχε χίλια κακά, δεν ζήλεψε, όμως, τίποτα από αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες.

Βουλευτές άλλαξαν μέσα σε μια νύχτα κόμματα, αρχηγοί κομμάτων έχασαν τα πολιτικά τους προτερήματα, διαλύθηκαν κοινοβουλευτικές ομάδες, υπήρξαν αποχωρήσεις στελεχών και διασπάσεις, που σίγουρα πλέον δημιουργούν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο δεν θα είναι σταθερό και θα δημιουργεί εντάσεις στην κοινωνία ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πρωθυπουργού. Ένα μείγμα πολιτικής αστάθειας σε συνδυασμό με μια νέα πολιτική πλειοψηφία που είναι άγνωστο πόσο θα αντέξει.

Σε όλα τα κόμματα φάνηκε πόσο επηρέασε η Συμφωνία των Πρεσπών τα στελέχη και τις γραμμές τους. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, ίσως γιατί οι βουλευτές του ενώνονται με την κυβερνητική εξουσία.