Τι αφήνει πίσω της η Συμφωνία των Πρεσπών

Τώρα που κλείνει ο κύκλος αυτός, ο απολογισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι με κέρδη και ζημίες.

Στη Νέα Δημοκρατία, φάνηκε ότι οι διαφωνίες για τους χειρισμούς κρατήθηκαν σε χαμηλούς τόνους, ίσως γιατί υπάρχει η προοπτική της κυβερνητικής εξουσίας. Λόγω αυτού δεν αναδείχθηκαν οι διαφωνίες ανάμεσα στους Καραμανλικούς και του Σαμαρικούς, δεν αναδείχθηκαν οι διαφορετικές απόψεις της Ντόρας Μπακογιάννη από την επίσημη γραμμή που αποφάσισε και εφάρμοσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως και το κλίμα απογοήτευσης που αποτυπώθηκε σε βουλευτές από την Β. Ελλάδα για το ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατέθεσε πρόταση μομφής. Η επίσημη δικαιολογία του προέδρου της ΝΔ προς τους βουλευτές αυτούς ήταν πως έπρεπε να αποκλιμακωθεί το κλίμα που είχε φορτιστεί επικίνδυνα μετά και τα έντονα επεισόδια στην Αθήνα στο συλλαλητήριο της προηγούμενης Κυριακής, αλλά και τις επιθέσεις στα σπίτια βουλευτών.


Μεγάλες απώλειες στα μικρά κόμματα


Μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΑΝΕΛ και Ποτάμι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά απώλειες υπήρξαν και στο ΚΙΝΑΛ, με την αποχώρηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Η Κ.Ο. του Ποταμιού διαλύθηκε, ο Σταύρος Θεοδωράκης λίγο έλειψε να πιαστεί στα χέρια με τον Γρηγόρη Ψαριανό - που μαζί με τον Γιώργο Αμυρά αποχώρησαν, διαλύοντας έτσι την Κ.Ο. - με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του Ποταμιού να μιλάει πλέον στη Βουλή ως ανεξάρτητος βουλευτής και όχι σαν αρχηγός κόμματος. Το παράπονό του: Οι δύο βουλευτές που έφυγαν θα μπορούσαν να τον είχαν αφήσει να μιλήσει για ένα τόσο σπουδαίο θέμα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών ως αρχηγό κόμματος για τελευταία φορά στην διαδικασία της κύρωσης της Βουλής και να είχαν φύγει από το Ποτάμι αμέσως μετά. Αντί αυτού ξέσπασε καταιγίδα και το Ποτάμι χύθηκε στην κοίτη του.

Μεγάλες απώλειες υπέστησαν και οι ΑΝΕΛ. Κινδυνεύει ο κ. Πάνος Καμμένος να βρεθεί στην ίδια μοίρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, μετά το αλισβερίσι βουλευτών του, που - όπως αναφέρει και ο ίδιος- αντήλλαξαν τη συνείδησή τους με την υπουργική καρέκλα. Τα καυστικά σχόλια, τα υπονοούμενα, οι κατηγορίες και οι αιχμηρές επιθέσεις που εξαπολύει ο πρώην υπουργός Άμυνας εναντίον του πρωθυπουργού φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου που θεωρεί ότι ο κ. Καμμένος έχει πολιτικά απασφαλίσει.