Οι βουλευτές που συμπληρώνουν τον μαγικό αριθμό «151» του Τσίπρα

Το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίρας στον Πάνο Καμμένο, ότι διαθέτει τους 151 βουλευτές για κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, αποτελεί επί της ουσίας το τέλος του πολιτικού «γάμου» τους. Η διαρροή μέσα από την Πολιτική Γραμματεία για την πλειοψηφία
που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει ανάγκη τους Ανεξάρτητους Ελληνες μπορεί να εξελήφθη ως απάντηση στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν είναι μόνον αυτό.
Είναι η επιβεβαίωση της «αυτονόμησης» του ΣΥΡΙΖΑ από τους Ανεξάρτητους Ελληνες τους οποίος ο Τσίπρας αργά αλλά σταθερά διαλύει. Παίρνει τους υπουργούς και τους βουλευτές και ουσιαστικά παίρνει το ίδιο το κόμμα του Καμμένου που αποσυντίθεται και βουλιάζει στις ασάφειες, τις παλινωδίες και στα πολιτικά κόλπα του αρχηγού του.
Ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται σίγουρος ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και μια πρόταση δυσπιστίας, πολλώ δε μάλλον να πετύχει και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Διότι ακόμη κι αν κάποιοι βουλευτές άλλων κομμάτων ψηφίσουν τη συμφωνία αλλά δεν στηρίξουν την κυβέρνηση, φαίνεται ότι το Μαξίμου κάνει άλλους λογαριασμούς.
Ετσι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι 145 ενώ σήμερα και ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού είπε ότι πρέπει να δοθεί ψήφος στήριξης στην κυβέρνηση, λειτουργώντας ως κυβερνητικός βουλευτής.
Ως τέτοιος δείχνει να λειτουργεί και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος θεωρείται «τελειωμένος» από τους ΑΝΕΛ και θα στηρίξει τη συμφωνία. Λέει ότι θα παραδώσει την έδρα του, όμως ακόμη κι αυτό να κάνει ο επιλαχών είναι ο Τέρενς Κουίκ που βρίσκεται επί της ουσίας με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως ήδη το κυβερνών κόμμα μετρά 147 βουλευτές.
Μάλλον σίγουροι ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση είναι και οι κυρίες Παπακώστα και Κουντουρά, άρα 149 ενώ ενδεχομένως να στηρίξει και ο Κώστας Ζουράρις την κυβέρνηση, ακόμη κι αν καταψηφίσει τις Πρέσπες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Σαρίδης της Ενωσης Κέντρου που πρόσφατα ψήφισε τον προϋπολογισμό. Αρα οι 151 βουλευτές για να στηρίξουν την κυβέρνηση θεωρούνται δεδομένοι στο Μαξίμου. Άλλη σύνθεση θα έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το Μακεδονικό καθώς τρεις βουλευτές του Ποταμιού, οι κ.Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς θα έδιναν θετική ψήφο αλλά δεν θα στήριζαν την κυβέρνηση σε μια πρόταση μομφής.
«Να υπενθυμίσω τη θέση του Ποταμιού ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υπάρξει.» Αυτός δήλωσε ο Δημ. Τσιόδρας από το Ποτάμι, μη αποδεχόμενος προφανώς μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι ανεξάρτητοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους άλλους ανεξάρτητους βουλευτές δεν πρόκειται να υπάρξει θετική ψήφος στην κυβέρνηση. Οι Στάθης Παναγούλης, Αριστείδης Φωκάς και Νίκος Νικολόπουλος έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν. Οι Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης αποχώρησαν το περασμένο καλοκαίρι από τους ΑΝΕΛ διαφωνώντας με την απόφαση του Π. Καμμένου να επιτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας. Μένουν οι 3 βουλευτές που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή – Κ. Μπαρμπαρούσης, Δ. Κουκούτσης και Ν. Μίχος – που θα καταψηφίσουν.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και ώρα με την ώρα αλλάζουν. Εκκρεμεί, υποτίθεται, μια συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου για να… χωρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, όμως, κανείς δεν θα απέκλειε τίποτε. Η συμφωνία των Πρεσπών εκτιμάται ότι θα έρθει στη Βουλή την περίοδο 18 Ιανουαρίου με μέσα Φεβρουαρίου, όμως, δεν αποκλείεται οι πολιτικές εξελίξεις να έρθουν νωρίτερα, ίσως ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.
Το σίγουρο είναι ότι ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να πετύχει τη συνέχιση της διακυβέρνησης, έστω και με ψήφο ανοχής, μέχρι τον Μάιο του 2019.