Κοστoλογείται σε χρυσάφι η «αλητεία» του Χατζηγιοβάνη…

To πρόβλημα είναι του Αρη και του Παντελίδη. Για τον Παναθηναϊκό υπάρχουν κέρδη ανυπολόγιστης αξίας. Βαθμολογικά η ισοπαλία μπορεί και να μην του λέει πολλά πράγματα γιατί έπαιξε καθαρά για τη νίκη. Ψυχολογικά όμως, ψήλωσε και πάλι. Κερδίζει πέναλτι στις καθυστερήσεις που θα το έδινε και Σιώπης που το έκανε. Η μπάλα ζεματάει και ο νεαρός Χατζηγιοβάνης που πάει στην βούλα, αντί να σουτάρει δυνατά και στην γωνία όπως συμβουλεύει κάθε προπονητής, κάνει λόμπα αλά Πανένκα και στέλνει αδιάβαστο τον πολύπειρο Κουέστα.

Που να το περίμενε ο γκολκίπερ του Αρη ότι απέναντί του θα βρεθεί ένας θρασύτατος νεαρός που όχι απλά θα τον νικήσει αλλά θα τον κυλήσει ξεδιάντροπα στο χορτάρι λες και του είπαν να χτυπήσει πέναλτι στην προπόνηση. Πρέπει να έχεις προδιαγραφές σπουδαίου παίκτη για να διαπράξεις αυτή την αλητεία. Μπορεί ο Γιάννης Αλαφούζος να μην ξέρει ποια ακριβώς είναι τώρα η βαθμολογική θέση της ομάδας του αλλά ότι θα του χτυπήσουν την πόρτα για τον Χατζηγιοβάνη το ξέρει. Του το έχουν πει κι έχει προετοιμαστεί αναλόγως. Το παιχνίδι στου Χαριλάου είχε ένταση και πάθος αλλά από τεχνική άποψη δεν είδαμε κάτι. Οι παίκτες του Δώνη έτρεχαν κι αυτοί του Παντελίδη τους περίμεναν.


Είναι άλλο όμως να περιμένεις τον αντίλαλο για να τον χτυπήσεις στους ανοικτούς χώρους κι άλλο να μαζεύεσαι στο ύψος της μεγάλης περιοχή του Κουέστα και να περιμένεις τις σέντρες. Αυτό έκανε ο Παντελίδης βγάζοντας επιθετικούς και βάζοντας τον Μαβράι κι αυτό πλήρωσε. Αν έχεις δυνάμεις σαν ομάδα και καθαρό μυαλό δεν ρισκάρεις με αυτό τον τρόπο. Βρίσκεις τρόπους να σταματήσεις τις σέντρες αντί να δίνεις μάχες κορμί με κορμί μέσα στη περιοχή. Η μπάλα τιμωρεί και η τιμωρία είναι σκληρή γιατί την πατάς την ώρα που οι πράσινοι παίζουν χωρίς αυτόν που σημάδευαν δηλαδή τον Μακέντα.

Ο Αρης -πάντα θεωρητικά- είχε την ποιότητα να κρατήσει την μπάλα και να αποσυμφορήσει την πίεση. Δεν το έκανε και έπαθε την ζημιά. Πώς να ισχυρίζεσαι ότι έχεις κι εσύ μεγάλη ομάδα όταν δεν μπορείς να πάρεις ούτε ένα ντέρμπι. Πώς να διαμορφώσεις αντίστοιχη ψυχολογία και να εμπνεύσεις τους έτσι κι αλλιώς επιφυλακτικούς οπαδούς σου; Ο ένας βαθμός είναι χρήσιμος για τον Αρη αλλά αν υπάρχει χαμένος στο ντέρμπι είναι αυτός. Ο Παναθηναϊκός εκτός από τον έναν βαθμό πήρε και όλα τα άλλα.

Ψυχολογία, αναγνώριση, αυτοπεποίθηση και πίστη ότι έχει ομάδα ανταγωνιστική όχι ως προς τον Αρη αλλά ως προς τις άλλες μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος που πάντα ήταν οι ανταγωνιστές του. Ο Δώνης που δεν δίστασε να αποσύρει τον Γιόχανσον στο πρώτο ημίχρονο για να τον προφυλάξει και να διαφοροποιήσει την τακτική του, κέρδισε τις εντυπώσεις σε βάρος του φίλου του Παντελίδη…