Η Ευρώπη «απαιτεί» να πάρεις και ένα ντέρμπι…

Αυτό είναι παιχνίδι στο οποίο θα λυθούν απορίες. Η αναμέτρηση στο «Κλεάνθης Βικελίδης» αφορά δυο ομάδες χωρίς παρελθόν. Ομάδες που φέτος δημιουργήθηκαν από σχεδόν νέα υλικά και έχουν ορισμένα κοινά αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Θέλουν και οι δυο να έχουν κατοχή μπάλας και να επιβάλλουν ρυθμό. Οι κιτρινόμαυροι το κάνουν στηριζόμενοι στην τεχνική κατάρτιση των μεσοεπιθετικών τους.

Οι πράσινοι στηριζόμενοι στο ακατάπαυστο τρέξιμο των νεαρών παικτών τους. Βαθμολογικά είναι κοντά αλλά γιατί ο Παναθηναϊκός κουβαλά την τιμωρία των μείον έξι βαθμών. Είσαι Αρης και θέλεις να μπεις στην πεντάδα και να παίξεις Ευρώπη. Επιβάλλεται να πάρεις έναν ντέρμπι. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Απέναντι σε μια ομάδα που θα σε λιώσει στο τρέξιμο δείξε μας ότι μπορείς να βάλεις την μπάλα κάτω, να έχεις κατοχή και να τη νικήσεις.


Η τελευταία πρόταση θα ταίριαζε γάντι αν προπονητής παρέμενε ο Πάκο Ερέρα. Με τον Σάββα Παντελίδη στον πάγκο αλλάζουν κάποια πράγματα. Ο Σάββας δεν έχει έρωτα με την κατοχή. Πήγε να παίξει στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ και έδωσε χώρο στον αντίπαλο. Ισως δοκιμάσει κάτι ανάλογο και με τον Παναθηναϊκό. Σε κάθε περίπτωση, η αφέλεια με την οποία προσέγγιζε τα ματς ο Ερέρα δεν έχει καμιά σχέση με την λογική του νέου προπονητή.

Ο Παντελίδης δεν υπήρχε μια περίπτωση στο εκατομμύριο να κατέβαζε τον Αρη όπως τον κατέβασε Ερέρα στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ. Αυτός είναι ο λόγος που σκέφτομαι ότι ακόμα και απέναντι στον Παναθηναϊκό ακόμα και μέσα στην έδρα του , υπάρχει πιθανότητα να δούμε τον Αρη να δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον αντίπαλο. Για τον Γιώργο Δώνη δεν έχω αμφιβολία.

Ο Παναθηναϊκός κλίνεται όταν δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Όταν τον αναγκάζει ο αντίπαλος. Μέσα στου Χαριλάου, το τριφύλλι θα βγει για να κάνει παιχνίδι. Θα πέσει πάνω στους σέντερ μπακ του Αρη για να κλέψει μπάλα και να πιάσει τους αντίπαλους του ανοργάνωτους. Και στους σέντερ μπακ και στους αμυντικούς χαφ θα ασκηθεί πίεση για να χαθεί η μπάλα και να βγουν γρήγορες αντεπιθέσεις.

Το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό αρχίζει από την στιγμή που η μπάλα φτάσει στο δικό του ένα τρίτο του γηπέδου. Εκεί ο Αρης με τον Γκαρσία και τον Γκάμα θα έχει πλεονέκτημα. Ο Παντελίδης το ξέρει αυτό και θα ζητήσει γρήγορη μετάβαση για να επωφεληθεί. Επί της ουσίας όμως, δεν υπάρχει κάτι που να δοκιμάσει ο ένας προπονητής και να μην το ξέρει ο άλλος. Δώνης και Παντελίδης είναι φιλαράκια και έχουν κοινούς προβληματισμούς σχετικά με το άθλημα.

Η διαφορά είναι ότι ο πρώτος δουλεύει με μια ομάδα που (αναγκάστηκε) να φτιάξει και ο δεύτερος με μια ομάδα που βρήκε .. Στο ντέρμπι της Κυριακής είναι ο Αρης που επείγεται να αποδείξει πράγματα και ο Παναθηναϊκός εκείνος που πάει να διατηρήσει τα κεκτημένα..