Οι τρεις διαφορετικές κάλπες και τα κοινά διλήμματα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η μάχη των δημοτικών εκλογών δίπλα σε αυτή των εθνικών μπορεί να μην μπαίνει σε μια “ζυγαριά” για το Μαξίμου, ωστόσο αναμένεται να αποκτήσει κοινά χαρακτηριστικά στην πορεία προς τις κάλπες.

Τα διλήμματα των βουλευτικών εκλογών που βάζει ο πρωθυπουργός και η ταύτιση που επιχειρεί να κάνει της ΝΔ με το ΔΝΤ και τις πολιτικές του, αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθούν και στους εκλεκτούς της γαλάζιας παράταξης για τους δήμους και τις περιφέρειες.

Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση του οργάνου το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως στη σημερινή συζήτηση στην ΚΕΔΕ θα πρέπει να απαντήσουν οι υποψήφιοι της αυτοδιοίκησης πως βλέπουν σημαντικά ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων, η επαναφορά του “ένα προς πέντε” για τις προσλήψεις στο δημόσιο κ.α.

Η ταύτιση με αυτές τις πολιτικές θα βοηθήσει τα στελέχη της Κουμουνδούρου να βάλουν μια διαχωριστική γραμμή στις εκλογές των ΟΤΑ, αλλά και να καλέσουν τους προοδευτικούς υποψηφίους, που θεωρούν πως είναι κοντά τους, να συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απλή αναλογική βοηθά τις συνεργασίες και τα μεγάλα σχήματα και σε αυτή την λογική αναμένεται να κινηθούν οι παρατάξεις του κυβερνώντος κόμματος στους δήμους.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα στο τέλος της ομιλίας του το Σάββατο. Ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή να δοθεί ο κατάλληλος χώρος και χρόνος, ώστε “να έρθουν στο προσκήνιο και τα πρόσωπα αλλά, και, κυρίως οι συλλογικότητες εκείνες που θα μπορούν να διεισδύσουν στις τοπικές κοινωνίες και να φέρουν ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για τους πολίτες στην εκλογική αναμέτρηση του Μάη του ’19”.

Με αυτόν τον τρόπο είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός επιχειρεί παράλληλα να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να καταλήξει στην υποψηφιότητα της Αθήνας. Ρίχνει το “μπαλάκι” στην “Ανοιχτή πόλη”, ώστε να ορίσει τον εκλεκτό για την πρωτεύουσα που θα έχει τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις; Αυτό θα φανεί μέσα στον Δεκέμβριο, οπότε στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως και η υπόθεση του δήμου της Αθήνας θα έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι αυτή την ώρα οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Σκουρλέτη να καταλήξουν σε μια ιδιαίτερη υποψηφιότητα που θα έκανε τη διαφορά απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Παύλο Γερουλάνο δεν καρποφόρησαν.

Στην Κουμουνδούρου θέλουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως η γαλάζια παράταξη θα προσέλθει στις κάλπες των ΟΤΑ σε περιφέρειες και δήμους με διασπασμένες δυνάμεις, ώστε να καταγράψουν πολύ πιο καλά αποτελέσματα σε σχέση με το 2014. Ο σχεδιασμός αυτός δεν θέλουν να “θολώσει” μέσα από ένα όχι καλό αποτέλεσμα στους μεγάλους δήμους της χώρας.

Κατά πολλούς η δυστοκία που έχει φανεί στην Αθήνα ή το γεγονός πως ηχηρά ονόματα του υπουργικού συμβουλίου ή της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν κατέβηκαν στη μάχη των ΟΤΑ καταδεικνύουν πως βούληση του Μαξίμου είναι να προχωρήσει σε τριπλή μάχη τον Μάιο. Προτίμησαν, δηλαδή την ασφάλεια της βουλευτικής έδρας παρά την αβέβαιη σύγκρουση των τοπικών εκλόγων που δεν μπορεί να έχει τόσο βέβαιο αποτέλεσμα.

Παράλληλα με τις εκλογές των ΟΤΑ στο Μαξίμου παρακολουθούν από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις της καθημερινότητας που θα μπορούσαν να αλλάξουν και πάλι δραματικά την ατζέντα εις βάρος του Μαξίμου, μακριά από την οικονομία που εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή είναι το “δυνατό τους χαρτί”. Οι καταλήψεις στα σχολεία αποτελεί μια τέτοια απειλή με τον κίνδυνο το κλίμα στην κοινωνία να γίνει εκρηκτικό και το Σκοπιανό να επανέρθει στο προσκήνιο, πριν καν η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή.

Από την Ηρώδου Αττικού επιθυμούν για έναν ακόμα λόγο οι επόμενες ημέρες να κυλήσουν σε ομαλούς ρυθμούς, αφού στις 12 Δεκεμβρίου ξεκινά η μάχη του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής. Με την ψήφο εμπιστοσύνης, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πάρει η πλειοψηφία στις 18 του μήνα, ευελπιστούν να απαντήσουν με τον καλύτερο τρόπο στη ΝΔ που έχει προβλέψει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.