Στο «μικροσκόπιο» το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπουντούτσνοστ

Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε περίφημα απέναντι στους αξιόμαχους Μαυροβούνιους, φτάνοντας σε μια άνετη νίκη που του επιτρέπει να ατενίζει το
μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Τέτοιου είδους παιχνίδια είναι κομματάκι επικίνδυνα για την ψυχολογία του φαβορί – ούτε θέλω να σκέφτομαι την μουρμούρα που θα δημιουργούσε ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα. Σύμφωνοι οι πιθανότητες για κάποια έκπληξη ήταν εκ προιμίου πολύ μικρές, όμως η ιστορική εμπειρία έχει καταδείξει, πως στο νέο format της Ευρωλίγκας δεν υπάρχει πραγματικά εύκολος αγώνας. Η ζημιά μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Ρωτήστε και την Cska.
Σε κάθε περίπτωση οι Ερυθρόλευκοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι και σοβαροί στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, κόβοντας από την αρχή τον παραπανίσιο αέρα της Buducnost. Οι παίκτες του David Blatt παρουσιάζουν κάθε εβδομάδα εμφανή σημάδια βελτίωσης, πιστωποιώντας την καλή καθημερινή δουλειά που γίνεται στο Λιμάνι. Το αγωνιστικό τρένο έχει μπει αναμφίβολα στις σωστές ράγες – απλώς απαιτείται χρόνος και υπομονή για να διατηρηθεί στην παρούσα πορεία του, μέχρι τον τελικό προορισμό. Ποιος θα είναι αυτός; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα. Ίσως ο πρώτος σταθμός να είναι το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Τουλάχιστον αυτός είναι ο (εφικτός) στόχος.
Early offense
Ο προπονητής του Ολυμπιακού επιμένει πάρα πολύ σε καταστάσεις early offense, ένα στοιχείο που σταδιακά αρχίζει να εντυπώνεται και στο μυαλό των αθλητών του.
Θέλω να σταθούμε στην πρώτη φάση. Ο Μάντζαρης κατεβάζει την μπάλα, όμως φαίνεται να καθυστερεί. Προσέξτε την γλώσσα του σώματος από τον Βασίλη Σπανούλη – του ζητά επισταμένα την μπάλα, χτυπώντας τα χέρια του. Γνωρίζει ότι η ομάδα του έχει την ευκαιρία  να επιτεθεί γρήγορα, πριν ο αντίπαλος επιστρέψει στην άμυνα. Σιγά σιγά η συγκεκριμένη λογική θα γίνει κτήμα όλου του ρόστερ. Βρισκόμαστε πάντως σε καλό δρόμο.
Βασίλης Σπανούλης
Ο Βασίλης Σπανούλης πραγματοποίησε άλλη μια εξαιρετική εμφάνιση, όντας ο κύριος εκφραστής (μαζί με τον Leday) της επιθετικής ανάπτυξης των γηπεδούχων. Ο τρόπος με τον οποίο τρυπούσε συστηματικά την άμυνα των Μαυροβούνιων και εφορμούσε κάθετα προς την ρακέτα, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους της επικράτησης των Ερυθρολεύκων. Ο αρχηγός φροντίζει πάντα να εμπλέκει και τους συμπαίκτες του στην ροή της επίθεσης – μια απαραίτητη δεξιότητα για οποιοδήποτε guard στο σύγχρονο μπάσκετ.
Zach Leday
Είμαι σίγουρος πως μέχρι τώρα έχετε διαβάσει σχεδόν τα πάντα για την σπουδαία βραδιά του Αμερικανού. Η ικανότητα του να επιτίθεται τόσο κοντά, όσο και μακριά από το καλάθι τον καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα projects στην προσπάθεια του Ολυμπιακού, να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης.
Η περίοδος φοβερής φόρμας που διανύει ο Zach Leday, φυσιολογικά θα έπρεπε να διδάξει σε όλους μας την τεράστια αξία της υπομονής. Κανείς μπασκετμπολίστας δεν αποδεικνύεται άχρηστος ή παικταράς, από τους πρώτους δυο μήνες της αγωνιστικής σεζόν. Ο εν λόγω κανόνας ισχύει στο ακέραιο, ειδικά για τους αθλητές που δεν διαθέτουν προηγούμενη εμπειρία στο υψηλό επίπεδο και εκπαιδεύονται παράλληλα με τους αγώνες. Ας μην παραμείνουμε για ακόμη μια φορά ανεπίδεκτοι. Υπομονή λοιπόν.
Για το τέλος, μια εντυπωσιακή επίθεση του Ολυμπιακού σε κατάσταση transition. Η άμυνα της Buducnost είναι σε πανικό, εξαιτίας της εφόρμησης του Σπανούλη – Παπανικολάου και Goss αλλάζουν όμορφα την μπάλα μεταξύ τους την περιφέρεια. Ο Έλληνας forward είναι εντελώς ελεύθερος και μπορεί να σουτάρει για τρεις – παρόλα αυτά διαβάζει ακόμα πιο σωστά την φάση, πασάροντας στον ολομόναχο αρχηγό κάτω από το καλάθι.
Πηγή: www.to10.gr