Αφορολόγητο: Πώς θα αποφύγετε το «χαράτσι» της εφορίας

Έως τις 31 Δεκεμβρίου έχουν προθεσμία μισθωτοί, συνταξιούχοι, κατ’ επάγγελμα αγρότες και γενικότερα όσοι φορολογούνται σαν μισθωτοί να έχουν καλύψει με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος 1.900-2.100 ευρώ.


Οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου θα πρέπει να συμπληρώσουν το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking όταν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, το 15% για εισόδημα από 10.001 -30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.001 και πάνω.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν κατάφερε να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

Εάν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος πρέπει να καλύψει ποσό 3.500 ευρώ και εμφανιστεί μετά το τέλος του έτους να έχει καλύψει ποσό 2.500 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών θα επιβαρυνθεί με 220 ευρώ επιπλέον φόρο ο οποίος έρχεται ως πέναλτι για την μη κάλυψη του ποσού των αποδείξεων που είναι συνδεδεμένες με το αφορολόγητο.

Καλό θα είναι, λοιπόν, οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου να ελέγξουν από τώρα, μέσω των τραπεζών τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα ανάλογα με τα εισοδήματα τους.

Όσοι διαπιστώσουν ότι ακόμη δεν έχουν καλύψει το απαιτούμενο ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές προλαβαίνουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο.

Η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.