Αλβανικό παραλήρημα: Καταγγέλλουν εκστρατεία μίσους και βίας στην Ελλάδα

Για εκστρατεία μίσους και βίας κατά Αλβανών στην Ελλάδα κάνει λόγο το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή των πρόσφατων δολοφονιών.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας τονίζει με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «κύμα διωγμών» και «σειρά δολοφονιών Αλβανών» τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Ελλάδα που προκαλούν «αγανάκτηση στην Αλβανία», με αφορμή ανακοίνωση για τη δολοφονία 18χρονου Αλβανού στην Καβάλα από συμπατριώτη του.

Τα Τίρανα εκφράζουν την «βαθιά αγανάκτηση για την απώλεια των συμπατριωτών, ένα αίσθημα που αυξάνεται από την καθυστέρηση στην εξιχνίαση των γεγονότων από ελληνικής πλευράς».

Παράλληλα, το αλβανικό ΥΠΕΞ «καλεί τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν και να βάλουν φρένο σε κάθε προσπάθεια της Χρυσής Αυγής ή άλλων εξτρεμιστικών κύκλων για να θίξουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των Αλβανών που εργάζονται και συμβάλουν στη γειτονική χώρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ:

«Το ΥΠΕΞ ενημερώθηκε από την Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα ότι χθες το βράδυ στις 4.12. 2018, στην περιοχή Καβάλας βρέθηκε νεκρός ο Αλβανός υπήκοος Μάριος Ισάκ, γεννηθείς στις 31.7.2000 στην Καβάλα Ελλάδος.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει τη βαθιά λύπη του για την απώλεια της ζωής του Αλβανού νεαρού και εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του. Η πρεσβεία της Αλβανίας είναι σε επαφή με την οικογένεια του θύματος για προσφορά της απαιτούμενης βοήθειας. Πρόκειται για την 4η δολοφονία Αλβανού πολίτη εντός δύο εβδομάδων.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει την ανησυχία του για τη σειρά δολοφονιών Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες και ταυτόχρονα εκφράζει την αλληλεγγύη με τις οικογένειες τους.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει τη βαθιά του αγανάκτηση για την απώλεια τη ζωής συμπατριωτών μας, και αυτή γίνεται πιο βαθιά από τις καθυστερήσεις στην εξιχνίαση των υποθέσεων αυτών από τις ελληνικές αρχές.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει δριμύτατα το φόντο του εξτρεμισμού και της γλώσσας μίσους που συνόδευσε αυτά τα περιστατικά στη γειτονική χώρα και καλεί τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν και να βάλουν φρένο σε κάθε προσπάθεια της Χρυσής Αυγής ή άλλων εξτρεμιστικών κύκλων για να θίξουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των Αλβανών που εργάζονται και συμβάλουν στη γειτονική χώρα. Δεν δεχόμαστε κατ΄ ουδένα τρόπο να συνηθίσουμε ούτε με τις ξενόφοβες εκκλήσεις τους στους διαύλους επικοινωνίας, ούτε και με την παθητική και εθνικιστική παράσταση του θύματος κάποιου απ΄ αυτούς, που δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον της Αλβανίας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Στις συνθήκες που οι συμπατριώτες μας αισθάνονται τις πιέσεις μιας ακήρυκτης εκστρατείας μίσους και βίας, το ΥΠΕΞ εκφράζει τη δέσμευση του αλβανικού κράτους να παράσχει στα θύματα της βίας και στις οικογένειές τους, την απαιτούμενη νομική και χρηματική βοήθεια για να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, ως μέλη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας που ζει, μελετά και συμβάλει επί δεκαετίες στην Ελλάδα».