Ισπανία: Επικυρώθηκε η ποινή «χάδι» στην «Αγέλη των Λύκων» - Σάλος στη χώρα

Επικυρώθηκε από ισπανικό περιφερειακό δικαστήριο η καταδίκη πέντε αντρών που βίασαν ομαδικά μία 18χρονη κοπέλα, σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης. Η πρωτόδικη απόφαση είχε προκαλέσει σάλο στην χώρα της Ιβηρικής, με διαδηλωτές να διαμαρτύρονται εναντίον του ανδρικού σοβινισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών.


Οι πέντε άντρες, που αυτοαποκαλούνται «Αγέλη των Λύκων», επιτέθηκαν και βίασαν την νεαρή κατά τη διάρκεια φεστιβάλ Σαν Φερμίν της Παμπλόνας το 2016. Στη συνέχεια αστειεύτηκαν για το περιστατικό σε συνομιλία τους στο Whatsapp. Το δικαστήριο, έκρινε πως είναι υπεύθυνοι για το αδίκημα της σεξουαλικής επίθεσης, όμως.



Ο κρατικός εισαγγελέας είχε ζητήσει αρχικά την επιβολή ποινών άνω των 20 ετών στον καθένα για βιασμό, κάτι για το οποίο η ισπανική νομοθεσία απαιτεί να παρουσιαστούν αποδείξεις για άσκηση ειδικής βίας, όπως η απειλή με μαχαίρι ή φυσικά χτυπήματα.



Ενώ το δικαστήριο δέχθηκε πως οι άνδρες είχαν επιτεθεί στη γυναίκα στην είσοδο μιας πολυκατοικίας, πράξη την οποία κατέγραψαν με τα κινητά τηλέφωνά τους και στη συνέχεια ανήρτησαν το βίντεο στο διαδίκτυο, η έλλειψη σωματικής βίας σήμαινε ότι δεν θα καταδικάζονταν για βιασμό με βάση την ισπανική νομοθεσία.

Το περιστατικό, που τράβηξε τη διεθνή προσοχή μετά τη δημιουργία του κινήματος #MeToo, το οποίο έχει αναδείξει τη σεξουαλική κακοποίηση και κακομεταχείριση των γυναικών, σημειώθηκε στην Παμπλόνα, πρωτεύουσα της Ναβάρας.


Το φεστιβάλ φημίζεται για τα πάρτι που γίνονται με τη συμμετοχή μεθυσμένων, όμως η ανησυχία εντείνεται εξαιτίας των αυξανόμενων αναφορών για σεξουαλικές επιθέσεις στη διάρκειά του, καθώς και, γενικότερα, για την κακομεταχείριση των γυναικών στην Ισπανία.

«Η απόφαση είναι ντροπή που δείχνει πως ο ανδρικός σοβινισμός καλά κρατεί στα δικαστήρια και πρέπει να λάβουμε μέτρα, μέτρα που πρέπει να εκπαιδεύουν τους δικαστές επειδή οι γυναίκες δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στον φόβο», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, σε μια συνέντευξη στην κρατική ραδιοτηλεόραση TVE.

Η αρχική απόφαση είχε προκαλέσει ένα κύμα διαδηλώσεων στην Παμπλόνα και σε άλλες πόλεις στην Ισπανία.



Η απόφαση, η οποία μπορεί τώρα να προσβληθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, είχε αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των ανδρών με εγγύηση τον Ιούνιο λόγω μιας τεχνικής λεπτομέρειας, σύμφωνα με την οποία κανείς δεν μπορεί να κρατείται για περισσότερα από δύο χρόνια χωρίς να του έχει επιβληθεί η οριστική ποινή.



Οι πέντε άνδρες, στους οποίους περιλαμβάνεται ένας πρώην αστυνομικός και ένας πρώην στρατιώτης, κατέβαλαν 6.000 ευρώ ως εγγύηση, αν και η απελευθέρωσή τους οδήγησε σε περαιτέρω διαδηλώσεις και ανησυχία σε όλο το πολιτικό φάσμα με υποσχέσεις για αναθεώρηση του ποινικού κώδικα αναφορικά με τέτοιες κατηγορίες.