«Πολιτικές παρεμβάσεις» βλέπει ο Κούγιας πίσω από την προφυλάκιση Ριχάρδου

Σε πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για λόγους προεκλογικού εντυπωσιασμού απέδωσε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας τη δίωξη και προφυλάκιση του γνωστού ενεχυροδανειστή που κατηγορείται ότι εμπλέκεται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Με αφορμή την αποκάλυψη του ονόματος του πελάτη του από τον πρωθυπουργό στην Βουλή, ο κ. Κούγιας κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ πως επιχειρείται να στηθεί πολιτικός δάκτυλος στην Δικαιοσύνη ώστε να ασκηθούν «εντυπωσιακές» διώξεις σε βάρος συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

Ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι ορισμένοι εισαγγελείς διαπλέκονται με πολιτικά πρόσωπα και πως προτεραιότητα των Αρχών είναι να απαγγελθούν κατηγορίες και να υπάρξουν προφυλακίσεις. Ωστόσο, δεν παρουσίασε αποδείξεις για τα λεγόμενά του. Σημείωσε πως το επάγγελμα του εντολέα του τον καθιστά «αντιπαθή», ειδικά την περίοδο της κρίσης, και συνεπώς είναι πιο εύκολο να κινητοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα εναντίον του.

«Ξεχωριστές περιπτώσεις οι άλλοι συλληφθέντες»

Ο ποινικολόγος προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση του πελάτη του από τα υπόλοιπα 62 άτομα που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για πρόσωπα που είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους.

Ο κ. Κούγιας δήλωσε ότι ο πελάτης του κατηγορείται μόνο για λαθραία εξαγωγή χρυσού και πως ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή ένας συνεργάτης του εντοπίστηκε να προσπαθεί να εξάγει παράνομα χρυσάφι στην Τουρκία με λεωφορείο.

Αρνήθηκε ότι ο ενεχυροδανειστής είναι επικεφαλής συμμορίας. Προσπάθησε να υποβαθμίσει τα περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κατηγορία που στην Ελλάδα απαγγέλλεται για συνεργασία με πολύ μικρό αριθμό ατόμων.

Όσον αφορά τις πληροφορίες ότι κατηγορούμενοι σχεδίαζαν επέκταση της δραστηριότητάς τους στο Λας Βέγκας, ο κ. Κούγιας είπε ότι ο πελάτης του είχε κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Προφυλακιστέος ο Ριχάρδος

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας Ριχάρδος Μυλωνάς, που κατηγορείται για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού και θα οδηγηθεί σήμερα στις φυλακές.

Οι κατηγορίες που του αποδίδονται οι οποίες είναι: Συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο ίδιος δήλωσε αθώος.

Μετά τη μαραθώνια απολογία του με την σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας διαφθοράς και του αρμόδιου εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος.

Με απόφαση ανακρίτριας διαφθοράς και εισαγγελέως, προφυλακιστέα κρίθηκε μετά τον Ριχάρδο και η φερόμενη υπαρχηγός του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, γραμματέας στο κεντρικό κατάστημα της οδού Πατησίων, η οποία εμφανίζεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορούμενη και μητέρα δύο παιδιών αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες συναλλαγές και πως εργαζόταν νόμιμα στο κατάστημα.

«Υπαρχηγός με 1.200 μισθό τον μήνα, είναι αστείο» σχολίασαν οι συνήγοροι της για τα στοιχεία της δικογραφίας εις βάρος της εντολέως τους.

Για την υπόθεση έχουν απολογηθεί μέχρι στιγμής 40 κατηγορούμενοι και έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι οκτώ κατηγορούμενοι.