Μπαρνιέ για Brexit: Αποφασιστικό και καθοριστικό βήμα για το "διαζύγιο"

Τις διαπραγματευτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για την σκληρή δουλειά που έκαναν για το Brexit, ευχαρίστησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.


Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης, μετά το "πράσινο φως" στη συμφωνία από το υπουργικό συμβούλιο της Τερέσα Μέι, δήλωσε: "Αυτή η συμφωνία αποτελεί αποφασιστικό και καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων", οι οποίες "διεξήχθησαν με σεβασμό και από τις δύο πλευρές".

Τόνισε ότι το σχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνει 185 άρθρα, 3 πρωτόκολλα και μια σειρά από παραρτήματα. "Είναι ένα πολύ συγκεκριμένο και πολύ λεπτομερές έγγραφο, το οποίο ενθαρρύνω όλους να το διαβάσουν προσεκτικά".

"Τα δικαιώματα των πολιτών ήταν πάντα κοινή μας προτεραιότητα, τόσο για τους πολίτες της ΕΕ στο ΗΒ όσο και για τους Βρετανούς πολίτες της ΕΕ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν όπως και πριν, να ζουν εκεί, να σπουδάζουν εκεί και να ενώνονται με τις οικογένειές τους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους", πρόσθεσε.

Ο Μπαρνιέ επιβεβαίωσε, επίσης, μια μεταβατική περίοδο έως τον Δεκέμβριο του 2020, κατά την οποία όλες οι πλευρές "θα διατηρήσουν την τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με τις πολιτικές της ΕΕ, την τελωνειακή ένωση και όλα τα δικαιώματα που αφορούν αυτήν. Αυτό θα επιτρέψει στις μικρές επιχειρήσεις να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα".

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα παράτασης αυτής της μεταβατικής περιόδου για μία φορά με συμφωνία. Όσον αφορά το θέμα των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία, ο Μπαρνιέ τόνισε ότι βρέθηκε πρόσκαιρη λύση "και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να επιλύσουμε το θέμα μακροπρόθεσμα μέσω μιας μελλοντικής συμφωνίας. Θα υπάρξει μια ενιαία τελωνειακή πολιτική σε ολόκληρο το ΗΒ, στην οποία η Β. Ιρλανδία θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες μιας ενιαίας αγοράς που είναι απαραίτητη για την αποφυγή των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής πολιτικής".

"Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Δεν πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το "backstop (σ. ο μηχανισμός ασφαλείας).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία για το Brexit.

«Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας (backstop, κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας».
Γιούνκερ: Έτοιμοι για το επόμενο στάδιο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμοι για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας για το Brexit. Αυτά επισημαίνονται σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.


Στέρτζον: Κακό για τη Σκωτία το σχέδιο
Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου -Βρυξελλών για το Brexit είναι κακό για την οικονομία της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Είναι προφανές ότι (η Μέι) µετά βίας μπορεί να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο για αυτή τη συμφωνία και επίσης είναι ολοένα και περισσότερο σαφές ότι θα παλέψει να κερδίσει την πλειοψηφία για αυτήν στο κοινοβούλιο», είπε με ανακοίνωσή της.

«Αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί όντως από το κοινοβούλιο τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διασφαλίσει μια καλύτερη», συμπλήρωσε η η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).
Κουρτς: Καλό το αποτέλεσμα

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε: "Το αποτέλεσμα είναι καλό επειδή εγγυάται ότι θα αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit και ότι δεν θα υπάρχουν σκληρά σύνορα της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας. Η συμφωνία εγγυάται επίσης ότι υπάρχει μια βάση για τη διαπραγμάτευση μιας μελλοντικής νέας σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ".

Μισέλ: Θα εξετάσουμε τη συμβατότητα της συμφωνίας με τις ευρωπαϊκές μας αξίες

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο twitter, τονίζει: "Η συμφωνία για το Brexit είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά...δεν είμαστε ακόμα εκεί. Θα αναλύσουμε προσεκτικά το κείμενο για να ελέγξουμε την συμβατότητά του με τις ευρωπαϊκές μας αξίες. Είναι ζωτικής σημασίας το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη να παραμείνουν σταθεροί εταίροι".

Φερχόφστατ: Η συμφωνία διατηρεί στενές σχέσεις της ΕΕ με το ΗΒ

"Το σχέδιο συμφωνίας Brexit που ενέκρινε η βρετανική κυβέρνηση θα επιτρέψει στην Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρώντας παράλληλα μια στενή σχέση με το μπλοκ δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ.

«Ενώ ελπίζω μια μέρα το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει, στο µεταξύ αυτή η συμφωνία θα κάνει εφικτό ένα Brexit, διατηρώντας παράλληλα μια στενή σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και την αποφυγή σκληρών ιρλανδικών συνόρων», είπε με ανακοίνωσή του.