«Φρένο» στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές λόγω Ιταλίας

Φρένο στην επόμενη έκδοση ομολόγων έχει βάλει η Ελλάδα, στον απόηχο των ταραχών που έχει προκαλέσει η Ιταλία στις αγορές, σύμφωνα με τους Financial Times.


«Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε να εκδώσει 10ετές ομόλογο ως έκδοση αναφοράς (benchmark) λίγες εβδομάδες αφότου η χώρα θα έβγαινε από το πρόγραμμα διάσωσης, ως σινιάλο στους επενδυτές ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα» αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι FT.

Η αύξηση των αποδόσεων του ιταλικού ομολόγου φαίνεται πως επηρέασε και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, καθώς η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανέβηκε πάνω από 4% «σε επίπεδα που τραπεζίτες στην Αθήνα αποκαλούν ‘’ανυπόφορα επιτόκια’’» με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σταματήσει την πώληση του.
Τι λένε οι αναλυτές

Τραπεζίτες και αναλυτές, σύμφωνα με τους FT, ανησυχούν πως η Ελλάδα μπορεί να είναι απούσα από τις διεθνείς αγορές για λίγους μήνες. «Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών για σχεδόν ένα χρόνο και χρειάζεται πολύ να επανακτήσει τη συμμετοχή της τους επόμενους λίγους μήνες» είπε μάλιστα μια πηγή.

Ενας αναλυτής στην Αθήνα υποστήριξε ότι «περιμένουμε να δούμε ένα τριετές και πιθανόν ένα πενταετές ομόλογο για να εκμεταλλευτούμε τα σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα και, αν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, μια 10ετή έκδοση ως τον Ιούνιο». Ωστόσο, αν τα ιταλικά spread παραμείνουν υψηλά, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει στην έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων, ανέφερε επίσης.

Από μεριάς του ο Nicholas Wall, διαχειριστής στην Old Mutual Global Investors, η οποία κατέχει ελληνικό χρέος, είπε ότι μια νέα πώληση ομολόγων «θα είναι μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση, καθώς θα δείξει ότι έχει επανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς», αλλά η αναβολή του σχεδίου για την επόμενη χρονιά είναι μια «λογική απόφαση».

Ενας τραπεζίτης σημείωσε: «Τα πρόσφατα roadshows δεν έδειξαν πολύ ενθουσιασμό μεταξύ των επενδυτών. Ανησυχούν ότι η πολιτική σταθερότητα μπορεί να επιδεινωθεί με την προοπτική πρόωρων εκλογών την Ανοιξη».
Τι ρόλο θα παίξουν οι εκλογές

Η τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λήγει τον Οκτώβριο, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει την ημερομηνία των εκλογών νωρίτερα, τον Μάιο, ώστε να συμπέσει με τις ευρωεκλογές.
«Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο πριν τις εκλογές να πάρεις καλή τιμή για οτιδήποτε μεγαλύτερο από μια τριετή έκδοση», εκτίμησε ένας αναλυτής.
«Η κυβέρνηση θα εστιάσει στο να προσελκύσει ψηφοφόρους, δεν θα πάρουν πολιτικές αποφάσεις που θα εντυπωσιάσουν την αγορά».