Πάμε για τέταρτο Μνημόνιο; - Η αντίδραση Μητσοτάκη

Τις 34.500 έχουν φθάσει οι προσλήψεις στο Δημόσιο, που έχει προαναγγείλει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την επόμενη διετία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγα εικοσιτετράωρα πριν μεταβεί στη Γερμανία, όπου στο συνέδριο των Γερμανών σοσιαλιστών μίλησε για το λαϊκισμό, το 2019 θα πραγματοποιήσει 8.500 προσλήψεις, μαζί με τις 7.500 που ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ενώ άλλες 18.500 προγραμματίζει για το 2020.

Από αυτές, οι 10.000 θα γίνουν στις θέσεις των κληρικών που θα σταματήσουν να μισθοδοτούνται άμεσα από το δημόσιο και οποίες μάλιστα θα προκηρυχθούν στους επόμενους μήνες, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, παρά το γεγονός, ότι το δημοσιονομικό βάρος τους, θα επωμισθεί η επόμενη κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ο αριθμός των συμβασιούχων, από σχεδόν 77.000 το 2015 έχει εκτοξευτεί φέτος στους 103.000, ενώ οι μετακλητοί από 994 όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνούν πια τους 2.500.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους στην οδό Πειραιώς, οι περισσότερες από αυτές τις προσλήψεις αφορούν στην τακτοποίηση «ημετέρων» στα υπουργεία, όταν κρίσιμες υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης. Με βάση αυτά τα δεδομένα, στη ΝΔ μιλούν για μεγάλης ισχύος δημοσιονομική βόμβα, που μπορεί να τινάξει ξανά, τα πάντα στον αέρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, χθες έκρουσε από την Καστοριά, τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα, δείχνοντας, όπως λένε οι συνεργάτες του, την καταστροφική κατεύθυνση που έχει πάρει πάλι η χώρα: «Ο κ. Τσίπρας, οι υπουργοί του και ο κ. Καμμένος δεν διαθέτουν κανένα αναπτυξιακό σχέδιο, γι’ αυτό και δυστυχώς αρκούνται στο να επαναλαμβάνουν τις χειρότερες συνήθειες της Μεταπολίτευσης, αυτές που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία».


Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη πιστεύουν, πως τα κακά αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και η διεύρυνση της ψαλίδας που καταγράφεται στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες έφτασαν μέχρι και τα γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου, είναι εκείνα που έχουν οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του, στην προσπάθεια να μπορέσουν να μείνουν λίγο περισσότερο στην εξουσία.

Το σχέδιο για 4ο μνημόνιο
Σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει στην οδό Πειραιώς, στόχος του πρωθυπουργού είναι το κόμμα του να έχει μια διαχειρίσιμη ήττα, προκειμένου ο ίδιος την επομένη των εκλογών, να παραμείνει εντός πολιτικού παιχνιδιού, να εμποδίσει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και να μπλοκάρει ξανά τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, ώστε να οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές, αυτή τη φορά με απλή αναλογική.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούν και το ψευδές δημοσίευμα την ημέρα που ο κ. Τσίπρας μιλούσε στους σοσιαλιστές της Γερμανίας, για αστυνομική επιχείρηση σε σπίτι πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, όπου δήθεν βρέθηκαν 19 εκατ. ευρώ, την οποία διέψευσε η ΕΛ.ΑΣ. Ένα αποδυναμωμένο εκλογικά ΚΙΝΑΛ, αλλά και μια «απαξιωμένη από τα σκάνδαλα» ΝΔ είναι σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη η στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια», όπως έλεγε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του. Έχει ήδη γνώση της επιχείρησης που στήνει ο κ. Τσίπρας: με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που προγραμματίζει σήμερα, μέσω των προσλήψεων και των παροχών, να του «φορτώσει» μετά τις εκλογές ένα τέταρτο μνημόνιο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και θα επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης με το δημόσιο λόγο του, θα αναδεικνύει καθημερινά την μεθόδευση του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ θα φέρει τη συζήτηση και στη Βουλή, όπου θα βάζει ο ίδιος την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ήδη η ΝΔ έχει καταθέσει αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το Μεταναστευτικό, όπου θα επιμείνει στο θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων 1,6 δισ. για τα hot spots προκάλεσε την παρέμβαση τόσο της OLAF, όσο και της ελληνικής Δικαιοσύνης.