Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι έτοιμη για όλες τις μορφές λύσης στο Κυπριακό

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει ότι είναι καιρός να αναζητηθούν άλλες προσεγγίσεις στο Κυπριακό.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ετοιμότητα της Άγκυρας να συζητήσει λύση διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας και δύο κρατών. Σε παρατήρηση δε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, διαφωνεί με άλλες μορφές λύσεις, πλην της διζωνικής ομοσπονδίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε: «Αυτή μπορεί να είναι η προσωπική του άποψη».

Σύμφωνα με τον ίδιο το Σχέδιο Ανάν, το 2004, και η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, το 2017, δείχνουν ότι η ομοσπονδία ως μορφή λύσης «απέτυχε», υποστηρίζοντας ότι στο Κραν Μοντανά η Τουρκία «έκανε κινήσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε σε άλλα κεφάλαια», ενώ επέμεινε στο θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ τονίζει ότι «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πως ο φυσικός πλούτος θα μοιραστεί μεταξύ των δύο πλευρών, παρά τις διαβεβαιώσεις της Λευκωσίας.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων στους φυσικούς πόρους του νησιού είναι μόνο λόγια. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση και πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα χάσουν το μερίδιο τους και διερωτήθηκε πως θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους εάν δεν υπάρξει λύση τα επόμενα χρόνια.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιδρά έναντι των μονομερών ενεργειών των Ελληνοκυπρίων προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι γεωτρήσεις της τουρκική κρατικής εταιρείας πετρελαίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν αντιτίθεται στο θέμα των γεωτρήσεων, της εξερεύνησης και της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

«Εάν η Τουρκοκυπριακή και Ελληνοκυπριακή πλευρά συμφωνήσουν είτε μέσω των εταιρειών είτε μέσω της ΕΕ η Τουρκία δε θα έχει πρόβλημα με αυτές τις δραστηριότητες» υπογράμμισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.