Τα σκάνδαλα, οι πομφόλυγες και η αδιαφορία των πολιτών

Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση μπαίνουν στο κάδρο της σκανδαλολογίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τρεις πρώην πρωθυπουργοί, οι Α.Σαμαράς, Π.Πικραμμένος και Κ.Σημίτης, ο κεντρικός τραπεζίτης Γ.Στουρνάρας, ο Επίτροπος Δ.Αβραμόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλος, και περίπου 8-9 πρώην υπουργοί (Γεωργιάδης, Λοβέρδος, Σαλμάς, Λυκουρέντζος, Χρυσοχοίδης, Μαλέσιος, κ.α).

Η κυβερνητική πλειοψηφία παρέπεμψε στην Προανακριτική 10 πολιτικά πολιτικά για την Novartis ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλα. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έδωσε εντολή για άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για το C4I. Μετά από παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής έρχεται στη Βουλή βούλευμα που αναφέρεται μεταξύ άλλων και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών με επίμαχο την παραλαβή του C4I.

Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα το πολιτικό σύστημα θα συγκλονιζόταν συθέμελα, μεγάλη αναταραχή θα υπήρχε στην κοινωνία. Ο λόγος που δεν συνέβη αυτό είναι γιατί σε καμία σοβαρή και δημοκρατική χώρα δεν θα έβγαιναν στη σέντρα πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα αυτού του βεληνεκούς, με την κυβέρνηση να μιλάει για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους (Novartis), επιστρατεύοντας τρεις «κουκουλοφόρους» μάρτυρες όπως τους αποκαλεί η Αντιπολίτευση, χωρίς άλλα στοιχεία.

Σε καμία άλλη σοβαρή χώρα δεν θα ανέσυρε μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, τέσσερα χρόνια μετά, τέλη του 2018, κατάθεση μάρτυρα που έγινε το 2006, δηλαδή 12 χρόνια πριν, για να στοχοποιήσει πρώην πρωθυπουργό (Κ.Σημίτης).

Οποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, όχι απλά να τον ρίξουν βαθιά στη φυλακή, αλλά στο μπουντρούμι. Οταν όμως, εκτίθενται με αυτόν τον τρόπο, χωρίς στοιχεία μέχρι στιγμής, για μικροκομματικές και μόνο σκοπιμότητες, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η πολιτική απαξίωση και η κοινωνική αδιαφορία. Όταν σοβαρές καταγγελίες αποδεικνύονται πομφόλυγες, υποβαθμίζεται και η έννοια των σκανδάλων που πλήρωσε σοβαρά η χώρα.

Σε άλλες εποχές η σκανδαλολογία θα ήταν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης. Σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, πώς επηρεάζει την ψήφο των πολιτών ο καταιγισμός υποθέσεων σκανδάλων, η απάντηση που δόθηκε θα πρέπει να προκάλεσε απογοήτευση στο Μαξίμου που έχει αναδείξει την στρατηγική «χειροπέδες» σε προτεραιότητα του προκειμένου να μειώσει τη ψαλίδα περίπου 10 μονάδων που χωρίζει τον ΣΤΡΙΖΑ από τη ΝΔ . Το 43% απάντησε ότι επηρεάζεται ελάχιστα έως καθόλου και μόλις το 10% απάντησε ότι επηρεάζεται λίγο. Συνολικά το 26% δηλώνει ότι επηρεάζεται αρκετά και πολύ.



Οπως εξηγούν οι αναλυτές οι πολίτες γενικά έχουν την αίσθηση ότι σκάνδαλα υπήρξαν πολλά και υπάρχουν οσμές σκανδάλων και για την παρούσα κυβέρνηση η οποία αρνείται να γίνει έλεγχος για τις καταγγελίες που αφορούν τις δικές της ημέρες. Θεωρούν, όμως, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα χρησιμοποιεί την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για προεκλογικούς λόγους και μόνο, χωρίς να έχουν προκύψει νέα στοιχεία. Εχει στόχο να χτυπήσει και τη ΝΔ αλλά και να επιδιώξει διεμβολισμό στο Κίνημα Αλλαγής, θυμίζοντας πτυχές του αμαρτωλού παρελθόντος που αφορούσαν τη διαφθορά.

Η σημαία της κάθαρσης που σήκωσε ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και επικαιροποιήθηκε μέσα από την Πολάκ-ια διάλεκτο με την φράση «εάν δεν βάλουμε κάποιους στη φυλακή δεν θα μας ξαναψηφίσουν», θα είχε νόημα εφόσον δεν αποδεικνυόταν άνθρακας ο θησαυρός, όπως συνέβη μέχρι στιγμής με την παραπομπή των 10 πολιτικών προσώπων στην Προανακριτική και τελικά την επιστροφή της Δικογραφίας στη Δικαιοσύνη.

«Σύστημα»

Την ίδια στιγμή είναι έντονη η αίσθηση ότι υπάρχει ένα σύστημα που συνδέει το Μαξίμου με τη Δικαιοσύνη και κινεί τα νήματα με πρόθυμους δικαστές. Αυτή η διάσταση είναι και η πιο σοβαρή. Γιατί κλονίζει την εμπιστοσύνη των απλών πολιτών στη Δικαιοσύνη που είναι το τελευταίο καταφύγιο τους.

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης θα διεξαχθεί η πολιτική αντιπαράθεση στον προεκλογικό αγώνα. Με λάσπη στον ανεμιστήρα και απειλές με προανακριτικές και ειδικά δικαστήρια και μετά τις εκλογές θα πάμε στις κάλπες. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η χώρα έχει βγει από το πρόγραμμα, συνεχίζει να έχει απαγορευτικό από τις αγορές και υπάρχει η ανάγκη για ουσιαστική αντιπαράθεση κυβερνητικών προτάσεων.

της Χριστίνας Κοραή