Αι ειδοί του Μαρτίου: Γιατί ενισχύονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Ένα ακόμη σημάδι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να πάει σε πρόωρες εκλογές τους πρώτους μήνες του 2019, αποτελεί η ξαφνική ανακίνηση της υπόθεσης του C4i.

Μια κατάθεση του Ευ. Βασιλάκου, καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό σε 16 χρόνια φυλακή, με αστήρικτες κατηγορίες κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και με υπόνοιες χωρίς στοιχεία για τον Κ. Σημίτη, μόνο ως προσπάθεια να ανακατευτούν πάλι τα βρόμικα νερά εκλαμβάνεται.


Το Μαξίμου συντηρεί με τεχνητές αναπνοές το κλίμα σκανδαλολογίας, διατηρεί σε ισχύ το «δόγμα Πολάκη» για φυλακίσεις ενώ φτιάχνει το περιβάλλον της σύγκρουσης με το «παλαιό κατεστημένο» το οποίο πολεμά η «ηθική αριστερά». Και ταυτόχρονα πλαγιοκοπεί το Κίνημα Αλλαγής σε μια προσπάθεια να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως η μοναδική δύναμη εκπροσώπησης της Κεντροαριστεράς.

Αυτό είναι μόνο το ένα κομμάτι του εκλογικού σχεδιασμού της κυβέρνησης που η αλήθεια είναι ότι αυτή την ώρα δεν ξέρει ούτε η ίδια ποια απόφαση να πάρει.
Η συμφωνία των Πρεσπών

Να πάει σε εκλογές Φεβρουάριο – Μάρτιο; Να στήσει κάλπες τον Μάιο μαζί με ευρωεκλογές και δημοτικές ή να κλείσει τετραετία ρισκάροντας τα ποσοστά που παίρνει τώρα στις δημοσκοπήσεις;

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, έχουν φουντώσει τα σενάρια εκλογών ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο. Και να το κάνει αυτό επικαλούμενος εθνικό ζήτημα μείζονος σημασίας. Αλλωστε η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται εκείνη την περίοδο, τι καλύτερη αφορμή από αυτό με τον Πάνο Καμμένο να το παίζει «αντάρτης»;

Το επόμενο Σάββατο ο Ζόραν Ζάεφ πάει σε μια δεύτερη ψηφοφορία και μέχρι το τέλος του έτους κλείνει το δικό του κεφάλαιο και η μπάλα περνά στην πλευρά της Αθήνας.

Το ερώτημα είναι αν θα πάει στη Βουλή η συμφωνία ή αν δεν θα υπάρξει κύρωση ώστε η επόμενη κυβέρνηση να έχει ένα ακόμη αγκάθι στα πλευρά της και τις ασφυκτικές πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Μια δεύτερη αιτία για να πάει σε εκλογές Φεβρουάριο ή αρχές Μαρτίου είναι οι παροχές. Ο Τσίπρας μοιράζει τα πάντα μέχρι την Πρωτοχρονιά και λίγο αργότερα. Επιδόματα ενοικίου, 13ο μισθό που διαρρέει ότι θα τον διατηρήσει δια παντός), μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. Όμως, αυτά αν δεν κεφαλαιοποιηθούν στην ώρα τους θα εξανεμιστούν. Θα χαθούν τα οφέλη για την κυβέρνηση αν π.χ. μοιραστούν τώρα και οι εκλογές γίνουν τον επόμενο Οκτώβριο.

Με γεμάτες τσέπες και χαμόγελα οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν πιο χαλαρά και να τιμωρήσουν λιγότερο μια κυβέρνηση που έχει τη φθορά της τετραετίας.

Αι ειδοί του Μαρτίου και τα μηνύματα για κάλπες μια από τις Κυριακές του Μάρτη ενισχύονται ακόμη από το γεγονός ότι ο… σανός της μεταμνημονιακής Ελλάδας έχει πλέον υποχωρήσει. Οι αγορές δείχνουν ότι η χώρα είναι ακόμη σε επιτήρηση, το Χρηματιστήριο και οι τράπεζες ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η απουσία επενδύσεων ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να επιστρέψει σε μια κανονικότητα.

Κι όλα αυτά την ώρα που ακόμη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις διεθνώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προειδοποιήσει για αναταράξεις το πρώτο εξάμηνο του 2019, κάτι που δεν αφήνει την παρούσα κυβέρνηση αδιάφορη. Άλλο να πάει σε εκλογές με την τεχνητή ευφορία της εξόδου από τα μνημόνια κι άλλο να πάει εν μέσω θαλασσοταραχής που μπορεί να πνίξει την προβληματική ελληνική οικονομία.
Με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές

Υπάρχει ακόμη στο μυαλό κυβερνητικών παραγόντων κι ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τις… επόμενες εκλογές. Αν στήσει κάλπες τώρα θα έχει ένα χρόνο μέχρι την εκλογή Προέδρου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανασυγκροτηθεί και να είναι έτοιμος να παίξει ξανά σε υψηλό επίπεδο ποντάροντας σε μια «δεξιά παρένθεση». Αν οι εκλογές γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο και ο Τσίπρας ηττηθεί (και μάλιστα με διαφορά) τότε δύσκολα θα οδηγήσει την Ελλάδα σε νέα εκλογική περιπέτεια μετά από 3 μήνες με αφορμή την εκλογή Προέδρου.

Ενώ αν τις κάνει τώρα θα αφήσει τον Μητσοτάκη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, να φθαρεί όσο γίνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναστήσει το δίπολο Αριστερά – Δεξιά συγκεντρώνοντας όλες τις δυνάμεις της κεντροαεριστεράς. Μεταλλασσόμενος δηλαδή σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα βγάλει από πάνω του και όσους δεν συμφωνούν με την λεγόμενη «πασοκοποίηση». Η ομάδα των 53+ για παράδειγμα δεν συμφωνεί με την τακτική που εφαρμόζει η «προεδρική φρουρά».

Οσο περνάνε οι μήνες οι αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύονται και για κάποιους ίσως είναι καλύτερα να γίνει γρήγορα το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ένα τελευταίο ζήτημα αφορά στην Συνταγματική Αναθεώρηση. Οσοι μετρούν τις ημέρες λένε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάει σε πρώτη ψηφοφορία για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν, στο τέλος Ιανουαρίου και το τέλος Φεβρουαρίου. Αρα θα έχει αφαιρεθεί ένα ακόμη εμπόδιο και ο Τσίπρας θα έχει ελεύθερο το πεδίο να προκηρύξει εκλογές.

Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν και από τις δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που υπάρξει κλείσιμο της ψαλίδας τότε ενδεχομένως να θεωρηθεί ο κατάλληλος χρόνος για εκλογές.