Φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων για ακόμη 35 ημέρες

«Στροφές» ανεβάζουν οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους φορολογούμενους
που θέλουν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο χωρίς να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο.
Οι φορολογούμενοι για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις που βλέπουν να έρχονται από την Πρωτοχρονιά επισπεύδουν τις αγορές ακινήτων. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από την αρχή του έτους περισσότερα από 17.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα άλλαξαν ιδιοκτήτη με τον αριθμό των μεταβιβάσεων να καταγράφει αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι. Σχεδόν οι μισές μεταβιβάσεις ακινήτων ή 7.833 έγιναν στην Αττική, εκ των οποίων οι 3.977 στον Δήμο Αθηναίων.
Τα αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις φορολογικές εισπράξεις δείχνουν ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων, όπου το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ανήλθαν σε 221,36 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 37% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι που είχαν ανέλθει σε 161,34 εκατ. ευρώ.

«Φωτιά» φόροι από την Πρωτοχρονιά

Από την Πρωτοχρονιά ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες – οι οποίες εφαρμόστηκαν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ -σε όλους τους φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.
Οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως 50% ακριβότερα σε 3.792 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα.
Η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην Καλλιθέα επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.842,75 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου ο φόρος μεταβίβασης για το ίδιο ακίνητο εκτοξεύεται στις 2.720,25 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 47,63%.
Σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλά και σε «μεσαία» προάστια του Λεκανοπεδίου, όπως η Καλλιθέα, τα Βριλήσσια, ο Αλιμος, οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνουν έξτρα φόρους σε όσους θα προχωρήσουν στη μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Οι επιβαρύνσεις σε 19 φόρους και τέλη

Σε 35 ημέρες θα επηρεαστούν:
1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Από τον φόρο αυτό απαλλάσσεται η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ από τον άγαμο, 250.000 ευρώ από έγγαμους ή όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωση, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δυο και κατά 30.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά.
2. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
3. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
4. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
5. Ο φόρος διανομής ακινήτων.
6. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), που επιβάλλεται υπέρ των Δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
7. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
8. Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.
9. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
10. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων
11. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
12. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων,
13. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
14. Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.
15. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
16. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
17. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων.
18. Ο φόρος του τεκμηρίου της κατοικίας.
19. Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.