Κοτόπουλο κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές

Σε περίπτωση που η σάλτσα μας είναι πολύ πηχτή,ρίχνουμε λίγο νερό.

ΥΛΙΚΑ

1.200 γρ. μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο και χωρίς πέτσα

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 στικ σέλερι

2 σκ. σκόρδο

200 γρ. μανιτάρια,κομμένα στα τέσσερα

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

4+4 κσ. ελαιόλαδο

100 ml. κόκκινο κρασί

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

1 ξυλάκι κανέλα

1/4 κγ γαρύφαλλο τριμμένο

2 φύλλα δάφνης

150γρ. Νερό ζεστό

400 ml. ηλιέλαιο,για το τηγάνισμα

Αλάτι - πιπέρι

7 πατάτες,καθαρισμένες και κομμένες σε στικ πάχος 2 εκ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1 Κόβουμε τα μπούτια κοτόπουλου στα 4 τα βάζουμε σε εάν μπολ τους ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.


2 Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα μπούτια. Δίνουμε χρώμα καλό στο κρέας χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις ετοιμαστούν τα αδειάζουμε σε ένα μπολ
3 Χωρίς να σβήσουμε τη φωτιά και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τις άλλες 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι το σκόρδο,τα μανιτάρια και το σέλερι ψιλοκομμένα. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
4 Έπειτα ρίχνουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε μέσα την κανέλα το γαρύφαλλο και τις δάφνες. Έπειτα ρίχνουμε την ντομάτα και το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά.
5 Παράλληλα προθερμαίνουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις πάρει θερμοκρασία το λάδι,ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
6 Μεταφέρουμε τις τηγανιτές πατάτες σε μια πιατέλα.
7 Μόλις μαγειρευτεί το κοτόπουλο αλατοπιπερώνουμε καλά και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε όλα τα κομμάτια από την κατσαρόλα και τα βάζουμε πάνω από τις πατάτες.Με μια κουτάλα βάζουμε και τη σάλτσα από πάνω.
8 Πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγο κεφαλοτύρι ή μια ωραία μυζήθρα.