Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού οδηγεί σε αύξηση του

Η αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει αυξήσεις και για τα εισοδήματα εργαζομένων, συνταξιούχων αλλά και ανέργων που παίρνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

Αυξήσεις θα δουν στους μισθούς τους περίπου 614.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με αποδοχές κάτω των 600 ευρώ ή εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, δηλαδή με 350 ευρώ μικτά.

Ακολουθούν βασικά επιδόματα που δίνει ο ΟΑΕΔ, με πρώτο το τακτικό επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ, το οποίο υπολογίζεται με βάση το 55% του κατώτατου ημερομισθίου.

Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ καταβάλλεται, σε μηνιαία βάση, αλλά υπολογίζεται σε ημερήσια επιδόματα που ανέρχονται στο 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό καθορίζεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά περίπου 610.000 εργαζόμενους. Η αύξησή του θα επιφέρει αυτόματη αύξηση 10 με 15 ευρώ του επιδόματος ανεργίας που αφορά 90.000 με 120.000 εργαζομένους στη χώρα μας», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Μεγαλύτερες αναμένονται οι αυξήσεις για τους νέους έως 24 ετών που σήμερα αμείβονται με τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό των 511 ευρώ, ο οποίος πλέον καταργείται.

Αυξήσεις αναμένονται και στις αμοιβές των ανέργων που συμμετέχουν σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, ο υπολογισμός των οποίων είναι συνδεδεμένος με τον κατώτατο μισθό.